Slika je simbolična.
Ste vedeli, da lahko pokošeno travo uporabite na različne načine? Pripravili smo nekaj predlogov.

Košnja trave je eno izmed opravil, ki nas spremlja od spomladi do jeseni.

Namesto da bi pokošena trava končala v zabojniku za biološke odpadke, smo preverili, na kakšne načine jo lahko uporabite.

Pokošena trava kot zastirka

Ker je trava bogata z dušikom in minerali, jo lahko uporabimo tudi kot zastirko za rastline.

Po košnji jo posušimo na soncu in nato uporabimo kot zastirko okoli rastlin ali okrog dreves.

Vrtninam bomo tako dodali hranilne snovi in preprečili hitro izhlapevanje vode. Priporočljivo je, da zastirka ni predebela, le centimeter ali dva, saj bo drugače v njej začela nastajati plesen.

Gnojenje lončnic

Sveža ali posušena trava je odlično naravno gnojilo tudi za lončnice, saj jim zagotavlja potrebna hranila za rast.

Pri sajenju ali presajanju lončnic jo lahko dodamo v zemljo, trava se bo počasi razkrojila, lončnica pa bo prejela vse potrebne hranilne snovi.

Pustimo travo na zelenici

Če redno kosimo travo in je ne pustimo predolge, jo lahko tudi preprosto pustimo na zelenici.

Krajša trava se bo hitro razkrojila, hranila pa bodo ostala v tleh in zagotovila boljše pogoje za rast trave.

Tekoče gnojilo

Pokošeno travo lahko spremenimo v učinkovito tekoče gnojilo za rastline. Obstajata dva osnovna načina priprave.

Pri pripravi s kuhanjem najprej izberemo velik star lonec, vanj damo tretjino trave in dve tretjini vode, nato zavremo in kuhamo na zmernem ognju deset do 15 minut. Vodo odcedimo in shranimo v plastenko, najbolje v takšno z razpršilom.

Za pripravo tekočega gnojila brez kuhanja napolnimo vedro s pokošeno travo do dveh tretjin prostornine, dodamo vodo do vrha, vsebino premešamo in pustimo stati tri do štiri dni. Po nekaj dneh vodo odcedimo in jo shranimo v plastenko z razpršilom.

S tako pripravljenim gnojilom lahko poškropimo zelenjavo in druge rastline, ki rastejo na našem vrtu, drevesa in tudi lončnice.

Travo, ki smo jo uporabili za pripravo gnojila, lahko na koncu odložimo na kompostnik, kjer se bo do konca razgradila.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Uporaba trave kot naravnega barvila za tekstil

Pokošeno travo lahko uporabimo tudi kot naravno barvilo za tekstil, ki bo oblačilom dalo različne odtenke zelene barve.

To naredimo tako, da najprej blago, ki ga želimo pobarvati, namočimo v hladno vodo in ga ožamemo, preden jih začnemo barvati. Če želimo ustvariti vzorce, lahko blago po želji zvijemo, zavežemo v vozle, ali uporabimo vrvico.

V lonec moramo nato dodati vodo in kis ter zavreti. Mešanica kisa in vode bo poskrbela za to, da bo tkanina bolje vpila barvo.

Zatem moramo pripraviti travo, in sicer tako, da jo damo na gazo in jo zvežemo v mošnjiček. Mošnjičke s travo potopimo v lonec vrele vode in belega kisa in pustimo, da vre, dokler trava v gazi ne zbledi. 

Po približno 20 minutah moramo mošnjičke s travo odstraniti iz vode in vanjo potopiti želeno oblačilo ter ga pustiti v vreli vodi od 30 do 60 minut, da se pobarva.

Z leseno žlico moramo vsebino pogosto premešati, da se barva porazdeli. Od tega, kako dolgo je tkanina namočena v vodi, je tudi odvisno, kako intenzivna bo zelena barva.

Ko vzamemo oblačilo iz vode, ga moramo pod hladno vodo dobro oprati, posušiti in zlikati, da se bo barva utrdila.

Starejše novice