Slovenska akcija, poimenovana Jaz tudi, je namenjena vsem ženskam, pa tudi moškim, ki želijo prekiniti kulturo molka o spolnih zlorabah.

Frazo #jaztudi je že leta 2006 skovala aktivistka Tarana Burke, z namenom opolnomočenja žensk, ki so žrtve spolnega nasilja in nadlegovanja. Fraza nosi sporočilo, da nobena ženska ni sama, da so druge posameznice doživele podobno izkušnjo kot one.

Leta 2017 je besedno zvezo znova obudila igralka Alyssa Milano kot odgovor na članek New York Timesa, v katerem so Harveyja Weinsteina, sedaj že bivšega filmskega producenta, obtožili spolnega nadlegovanja. 

S tem je spodbudila ženske in moške, da delijo svoje zgodbe kot del gibanja za boj proti spolnemu nadlegovanju. Ključnik #jaztudi je s tem postal viralen, besedna zveza pa se je razvila v široko in sedaj že mednarodno gibanje, ki je prišlo tudi v Slovenijo.

Slovenski #jaztudi

V Inštitutu 8. marec so leta 2018 pričeli svojo kampanjo Jaz tudi oziroma s projektom poimenovam #jaztudi. Projekt je namenjen popisu zgodb spolnega nadlegovanja v Sloveniji, saj na spletni strani jaztudi.si pozivajo posameznice in posameznike, da z njimi anonimno delijo svoje izkušnje.

»Nobenega dvoma ni, da imajo tudi ženske v Sloveniji tovrstne izkušnje in da so v svojem poklicnem življenju, in v javni sferi doživljale, morda celo dolga leta in sistematično, poniževanja, nasilništvo, spolno nasilje in zastraševanje. Zdaj je čas, da končno spregovorimo,« je zapisano na spletni strani projekta #jaztudi.

Osebne zgodbe spolnih zlorab v Sloveniji

»Začelo se je pri mojih štirih letih, ko sem kot dedijeva ljubljenka, pristala v njegovi postelji. Nič se ne spomnim le obupa, groze, sramu in gnusa. Občutkov, ki so me spremljali, in me včasih še danes, v mojo odraslo dobo. Ni moj namen napisati elaborata o mojem trpljenju pa tudi nekakšne kronologije o vseh spolnih zlorabah ne. Ker… jaz niti nisem vedela, da to so spolne zlorabe, meni se je vse to zdelo normalno«.

»Kot otroka me je bilo strah teme in velikokrat sem zlezel v posteljo k staršem. Kadarkoli matere ni bilo doma, je oče izkazoval svojo ljubezen z dotiki in preveliko bližino z drgnjenjem. Nihče ni nikoli izvedel, danes nimava več stikov«.

»Imel sem prakso v bolnišnici v Ljubljani, kjer sem obiskoval zdravstveno šolo. Pri 17 letih me je na dvotedenski praksi poklicala v sobo medicinska sestra. Ko sem prišel v sobo mi je njeno roko polozila na mojo in jo dala na joško. Potem me je vprašala ali so mi njene joške všeč. Odgovoril sem, da ja, ampak da je zame prestara in naj me pusti. Nakar me je pritisnila ob zid in dala roko v moje spodnjice in me začela grabiti za penis. Jaz sem samo zmrznil, ker nisem vedel, kaj naj storim, ko mi je hlače slekla in me začela oralno zadovoljevati«.

»Odpel mi je kratke hlače in se začel s svojim jezikom dotikati mojega spolovila ...«

»Stara sem bila 7 ali 8 let. Otroci iz ulice smo se pogosto igrali v zemljanki, ki smo jo otroci sami naredili. En poletni dan, je prišel v naše skrivališče pod kupom zemlje starejši brat enega izmed otrok, s katerim smo se pogosto skupaj igrali. Rekel je, naj gredo drugi otroci ven, jaz pa naj ostanem. Ostala sem sama z njim. S silo me je zgrabil in položil v svoje naročje. Odpel mi je kratke hlače in se začel s svojim jezikom dotikati mojega spolovila. Bila sem v krču, strahu, otrpla in nisem mogla kričati. Danes sem stara 56 let in ta dogodek me še vedno preganja«.

»Kot študentki na praksi me je pacient med samostojno obravnavo hotel posiliti. Ko sem v omari iskala mapo z ocenjevanji, je zaklenil vrata in se počasi sprehajal do mene z gnusnim nasmehom na obrazu in si odpenjal pas. Vedela sem, da mi ne bo uspelo zbežati do vrat, zato sem se mu zlagala, da zdaj nimam časa in mu rekla, da kasneje pridem k njemu v posteljo. Na srečo je verjel in sem stekla ven in vzela en teden bolniške, ker me je bilo strah nazaj. O dogodku nisem nikomur povedala, saj sem se bala, da si pokvarim možnosti za službo«.

»Bila sem majhno drobceno črnolaso dekle, stara sem bila 7 let. Ko me je oče začel božati in otipavat, sem mislila, da gre za starševsko ljubezen, ampak to božanje se je sprevrglo v otipavanje po golem telesu in privedlo do spolnosti. Ker je oče bil orjak, se ga nikakor nisem mogla otresti in obraniti, saj sem bila proti njemu drobcena in nemočna kot siva miška«.
 

Vsakih 9 minut je žrtev otrok

Zelo zgovorne so tudi statistike skupine RAINN oziroma Nacionalne mreže za posilstvo, zlorabe in incest, ki je največja nacionalna organizacija za boj proti spolnemu nasilju. Po njihovih podatkih je vsakih 73 sekund vsaj ena ženska v Združenih državah Amerike žrtev spolnega napada, vsakih 9 minut je ta žrtev otrok. 

Medtem bo v zaporu končalo le 5 od vsakih 1.000 storilcev. Dekleta in ženske, stare med 16 in 19 let, so štirikrat pogosteje napadene ali posiljene, kot ženske v drugih starostnih skupinah. V splošnem je kar 48 odstotkov žrtev spolnega napada v času napada spalo ali opravljalo druge dejavnosti doma, skoraj 30 odstotkov jih je bilo na poti v šolo ali na delo.

Zgovorne Evropske statistike

Zavedati se moramo tudi, da je prijavljen le relativno majhen del spolnega nasilja, samo okoli 14 odstotkov. Po evropskih podatkih bi naj že vsaka tretja ženska, starejša od 15 let, doživela fizično in/ali spolno nasilje. Ena od 20 žensk v Evropski uniji je bila posiljena, ko je bila starejša od 15 let. Na drugi strani je le 15 odstotkov zelo resno spolno nasilje svojega intimnega partnerja prijavilo policiji.

Za vse tiste, ki potrebujete pomoč in podporo pri soočanju s svojo izkušnjo spolne zlorabe ali pa želite pomagati mladoletni osebi, ki doživlja ali je doživela spolno zlorabo, priporočamo obisk spletne strani spolna-zloraba.si ali klic na brezplačno telefonsko številko 080 2880 Združenja proti spolnemu zlorabljanju. Pomoč svetovalne narave nudi tudi Društvo SOS telefon, ki je na voljo na brezplačni telefonski številki 080 11 55.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice