Slika je simbolična.
Ugotovitve kažejo, da se je zaposleni na nevrološki kliniki v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana verbalno znesel nad bolnikom.

Razširjeni varnostni pogovor na ljubljanski nevrološki kliniki, na katerem so obravnavali domnevno nasilno ravnanje zaposlenega nad bolnikom, je na osnovi razpoložljivih informacij nesporno pokazal, da se je ta verbalno znesel nad bolnikom, ki je bil zmeden in je s svojimi dejanji ogrožal lastno varnost, so za STA pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Zaposleni se je verbalno znesel nad bolnikom

Kot so ob tem poudarili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, sumov fizičnega nasilja zaposlenega nad bolnikom ter sumov groženj zaenkrat niso potrdili, bo pa morebitne tovrstne sume v sklopu podane ovadbe zaradi suma kaznivega dejanja v nadaljevanju obravnavala policija.

V Univerzitetnem kliničnem centru so namreč takoj po seznanitvi z dogodkom tega prijavili svoji službi za korporativno varnost, ki je zaradi suma kaznivega dejanja podala prijavo na policijo in zagotovila varnost bolnika, tako da ta ni več prišel v stik z vpletenim zaposlenim. O neželenem dogodku in aktivnostih so takoj obvestili tudi bolnikove svojce.

Izvedli strokovni nadzor nad oddelkom, zaposlenemu grozi izredna odpoved

Za dodatno razjasnitev okoliščin bodo izvedli izredni interni strokovni nadzor nad oddelkom, kjer je prišlo do incidenta, predmet nadzora pa bo delo z zmedenimi in nemirnimi bolniki na oddelku.

Na nevrološki kliniki so medtem sprejeli tudi dodatne ukrepe za boljše obveščanje odgovornih v tovrstnih primerih in uvedli izobraževanje za prepoznavanje nasilja in odzive nanj.

Zaradi ugotovljenega verbalnega nasilja so za zaposlenega izdali predlog opozorila pred izredno odpovedjo delovnega razmerja, so še dodali v univerzitetnem kliničnem centru.

V UKC Ljubljana nad dogodki nasilja zgroženi in zaskrbljeni

Po poročanju medijev naj bi zdravstveni tehnik sredi avgusta na nevrološki kliniki bolnika dvakrat udaril po glavi in mu grozil, zaradi česar so jih z ministrstva za zdravje zaprosili za pojasnila o domnevnem nasilju ter jih pozvali k izvedbi vseh potrebnih internih postopkov in aktivnosti za čimprejšnjo razjasnitev okoliščin.

V odzivu za STA so še zapisali, da so nad dogodki nasilja zgroženi in zaskrbljeni, saj da je vsakršna oblika nasilja nesprejemljiva, še posebej pa obsojajo nasilje v bolnišnicah in socialno-varstvenih zavodih, kjer se zdravijo bolniki in so nastanjeni najbolj krhki posamezniki med nami.

Pojasnila glede omenjenih dogodkov je zahteval tudi premier Robert Golob, ki trenutno opravlja funkcijo ministra za zdravje.

Starejše novice