Vsak dan se lahko zgodi nepričakovana izguba ali zlom ključa, kar povzroči težave in zamude.

Vsakodnevno se soočamo z nepredvidljivimi situacijami, ki lahko hitro postanejo vir stresa in neugodja. Med temi situacijami se uvršča tudi izguba ali zlom ključa, ki lahko povzroči nepričakovane težave in zamude. 

Vendar pa lahko preprosta rešitev - izdelava rezervnega ključa bistveno olajša te neljube situacije in zagotovi mirno spanje brez skrbi.

Zagotovo ste se kdaj znašli v situaciji, ko ste izgubili ključ svojega avtomobila. Morda ste ga pozabili v notranjosti avtomobila, ga izgubili med potovanjem, ali pa je preprosto nekje izginil, kar je povzročilo neprijetnosti in stres. 

Da bi se izognili takšnim težavam, je ključno, da imate rezervni ključ ali še bolj rezervni ključ rezervnega ključa.

Spodaj navajamo nekaj primerov, zakaj je dobro imeti rezervni ključ shranjen nekje v omari.

Zagotavljanje dostopa v nujnih primerih

Imeti rezervne ključe pomeni, da imate na voljo alternativno rešitev, če se znajdete v neprijetni situaciji, ko izgubite ali poškodujete svoj glavni ključ, izdelava ključev pa tisti trenutek ni mogoča. To je še posebej pomembno v primerih, če ostanete brez ključa v oddaljenem kraju ali pa ga izgubite sredi noči. 

Si predstavljate olajšanje, ko ugotovite, da imate rezervni ključ?

Prihranek časa in denarja

Izguba zadnjega ključa lahko prinese ogromne stroške, zato je najbolje, da naredite dodatno kopijo že prej. Poleg tega je izdelava rezervnega ključa veliko cenejša kot izdelava novega ključa

Če k temu prištejete še stroške vlečne službe, boste hitro ugotovili, da se vam bolj splača imeti rezervne ključe. Poleg tega izguba edinega ključa avtomobila pomeni, da boste nekaj časa brez avtomobila, kar vam lahko prinese dodatne logistične težave.

Preprečevanje nepotrebnih zapletov

Verjetno se vam je že zgodilo, da ravno, ko se vam je najbolj mudilo, nikakor niste našli avtomobilskih ključev, kljub temu, da jih imate vedno pospravljene v žepu ali v torbi. Rezervni ključ v omari lahko reši neprijetno situacijo in vam prihrani stres in dodatne težave.

Občutek varnosti

Če imate več rezervnih ključev, lahko poskrbite, da je dostop do avtomobila vedno zagotovljen, tudi če izgubite ali poškodujete en ključ. To lahko prispeva k vašemu občutku varnosti, saj veste, da imate v primeru težav z izgubo ključa na voljo alternativno rešitev.

Kje lahko izdelam rezervni ključ?

Ne glede na to, ali ste izgubili svoj ključ ali le želite priskrbeti rezervo, je ključnega pomena, da za izdelavo ključev izberete pravega ponudnika, izdelava ključev namreč zahteva posebno znanje in opremo.

Postopek izdelave ključa je odvisen predvsem od vrste vašega ključa za avto, različni ključi namreč zahtevajo različne tehnike in opremo za izdelavo:

 • Pametni ključi: zamenjava tovrstnih ključev je odvisna od modela avtomobila, v nekaterih primerih ga lahko izdela le pooblaščeni zastopnik.
 • Avtomobilski ključi z daljinskim upravljalnikom: to so najpogostejši ključi, zato je zamenjava enostavnejša. Najprej dobavijo ključ za model vašega vozila, nato ga ustrezno narežejo, nato pa sprogramirajo transponder za vžig in daljinski upravljalnik.
 • Kodirni avto ključi: ti ključi so najbolj napredni, saj vsebujejo majhen mikročip, ki komunicira s sistemom za zagon vozila. Rezervnega vam izdelajo s pomočjo kodirnih naprav, ki kopirajo kodo za vžig iz ključa na ključ in klonirajo crypto transponderje.

V primeru izgube ključev boste potrebovali pomoč strokovnjakov, da bo čim hitrejša izdelava rezervnega ključa za avto

Cena pa je odvisna od ponudnika storitev, katerih primarna dejavnost je izdelava ključev. Ljubljana ima enega vodilnih strokovnjakov na tem področju - podjetje Ključek, ki že več kot 30 let nudi kakovostno popravilo avto ključev. 

Novo - sporočamo, da podjetje Ključek širi svoje poslovanje in odpira novo poslovalnico v Mariboru v centru E.Leclerc! Po uspešnem delovanju poslovalnic v Ljubljani so se odločili, da ponudijo njihove storitve tudi v Mariboru.

Tudi nova poslovalnica Ključka v Mariboru bo specializirana za:

 • izdelavo in popravilo avtomobilskih ključev,
 • izdelavo ključev vseh vrst,
 • pametne sisteme zaklepanja,
 • cilindrične vložke in obešanke,
 • ključavnice za kolesa in motorje,
 • popravilo obutve. 

Pokličete jih lahko na telefonsko številko 070 607 881 oziroma jim pišete na [email protected].

Preprečite izgubo ključev

V izogib neprijetni situaciji, v katero vas pripelje izguba ključev, upoštevajte spodnje nasvete:

 • Vedno jih shranjujte na istem mestu - izberite eno mesto, kamor boste vedno odlagali avtomobilske ključe. Naj bo to predal na hodniku, obešalnik za ključe v predsobi ali omarica v kuhinji, važno je, da jih vedno položite na isto mesto. Enako navadite tudi ostale člane družine.
 • Avtomobilske ključe okrasite z vpadljivim obeskom - mogoče pa ključev niste izgubili, ampak jih samo ne najdete v prepolnem nahrbtniku ali torbici. Obesek bo poskrbel, da bodo ključi vidni že na daleč in jih ne bo treba iskati dolgo časa.
 • Ključi naj ne bodo na vidnem mestu - avto ključi naj bodo shranjeni vedno na istem mestu, a le to naj bo rahlo skrito. Dogaja se vedno več vlomov v stanovanja in če so ključi avtomobila na vidnem mestu, jih tat lahko hitro pograbi in zbeži z vašim avtom.
 • Pravočasno poskrbite za rezervne avtomobilske ključe - bolje imeti dva rezervna ključa kot nobenega. Ko opazite, da imate samo en rezervni ključ, je najbolje, da čim prej priskrbite za novega.

Starejše novice