Amy Anne Kennedy je Mariborčanka s kanadskim potnim listom. V zreli mladosti se je z družino iz Kanade preselila v Slovenijo, zdaj Amy živi na Islandiji.

Tja se je preselila pred tremi leti, vrača se avgusta letos, po zaključenem magisteriju. S fantom veliko potujeta in raziskujeta čudeže tega edinstvenega otoka.

Foto: Timi Drvarič

Amy je ob prvem obisku Islandije najbolj pritegnila nenavadna pokrajina: »To je čisto drugače od vsega, kar sem do zdaj videla. Najbolj nenavadna so polja lave, ki so prekrita z mahom. Trda, črna in špičasta pokrajina je prekrita z mehkim mahom. Zelo je nenavadno,« pove Amy.

»Kamorkoli greš, odkriješ nekaj lepega. Res je čudežno.«

Turistom prijazna Islandija

Islandija je za turiste prijazna. Domačini jih imajo radi, vsi prometni znaki, opozorilne table in navodila za poti so v angleščini. Okrog otoka vodi ena cesta, zato pot težko zgrešiš. Pomembneje je vedeti, na katero cesto lahko zaviješ z avtom, ki ga imaš.

»Tu je že kultura takšna, da vsi hodijo v naravo kampirat. Zelo je očitno, kako to poteka. Veliko je kampov in pohodnih poti, domačini radi svetujejo. Zelo je razvita tudi kultura kopanja v izvirih vroče vode. Enostavno opazuješ domačine in jih oponašaš.«

Poleti otok obišče ogromno turistov, parkirišča ob glavnih znamenitostih so polna. Ampak Islandija ponuja toliko možnosti, da se lahko zmeraj umakneš. »Tam je vse lepo. Kamorkoli se zapelješ, odkriješ nekaj lepega. Zelo je fajn tudi to, da si v naravi popolnoma sam. Seveda so turistične točke oblegane, če pa se odpraviš na manj znane dele ali v območje gora ne srečaš nikogar.«

Islandci so ‘na izi’

Amy pravi, da so ljudje na Islandiji zelo ‘na izi’. Hkrati pa pravila in zakone vestno spoštujejo: »Tam se ne sekirajo preveč, ker verjamejo, da se bo vse uredilo. Ni občutka panike. Tudi ne ukvarjajo se s smiselnostjo pravil, enostavno jih spoštujejo. Ne mori jih dejstvo, da morajo zdaj pač nositi maske,« razloži Kennedyjeva in doda, da je v določenih primerih tudi sama prevzela njihovo ležernost.

Bolj ali manj urejene poti

Krajše turistične poti so na Islandiji urejene, višje ležeči dolgi pohodi nimajo urejenih poti: »Zgodi se, da označb enostavno zmanjka. Takrat si pomagava z aplikacijo Maps.me, kjer imava naložene sprehajalne poti. Včasih v daljavi vidiš naslednjo označbo, do katere je edina pot po skoraj 90 stopinjskemu naklonu navzdol. Takrat se pač spuščaš po riti. Poti niso urejene povsod. Še posebej ne v začetku sezone.« 

Foto: Amy Anne Kennedy

Nenavadne živali

Islandija gosti kar nekaj živalskih vrst. Tudi takšnih, ki jih pri nas v naravnem okolju ne vidimo. Veliko je ovac, ki se prosto sprehajajo po cestah, in islandskih konjev. Te lahko srečamo kjerkoli v naravi. Vsak konj na Islandiji je registriran. Lastijo si jih kmetje z velikimi površinami. Islandci imajo glede konjev zelo stroga pravila; če konja odpelješ iz Islandije, ga zaradi morebitnih bolezni ne moreš več pripeljati na otok. Na veliko jih prodajajo, saj so pasemski. Sicer jih imajo zaradi tradicije in turizma. Veliko ljudi ima svoje konje, s katerimi tekmujejo.

Foto: Timi Drvarič

Amy in njen fant sta videla severne jelene in polarne lisice. Oboji so precej strahopetni, saj jih ljudje lovijo za zabavo. Posebnost Islandije je ptič Mormon. 

Foto: Amy Anne Kennedy

V nastanku je novo polje lave

Nedavno nazaj je na Islandiji izbruhnil vulkan Fagradalsfjall. Amy in njen fant sta si ga ogledala že večkrat: »Ko vidiš tekočo lavo sploh ne moreš verjet svojim očem. Zadnjič sva bila tam dve uri in še zmeraj nisem mogla verjeti. Da sem videla lavo, ki bruha in polni dolino, občutila to toploto, vroč zrak tudi, ko sva bila oddaljena.«

Foto: Amy Anne Kennedy

Pred izbruhom je v dveh mesecih na Islandiji bilo več kot 50.000 potresov. Najmočnejšega so močno čutili, bil je stopnje 5.8: »Na stropu imava kajak, ki se je začel odbijati od stene. Takrat ti ni vseeno. So pa tu vse zgradbe zelo močno zgrajene, tako da škode ni bilo. Pred kratkim smo spet imeli potres, očitno se še nekaj dogaja pod vulkanom,« razmišlja Amy. 

Islandija ni nevarna, a je pazljivost zaželena

Posebnih nevarnosti na otoku ni. Zmeraj moraš biti pazljiv in poskrbeti zase. Amy opozori, da je pred izletom pomembno preučiti vremensko napoved: »To je res pomembno, sploh za daljše izlete. Včasih je vreme zelo slabo; toča, sneg, veter. Takrat hitro izgubiš pot.«

Foto: Amy Anne Kennedy

Med pohodi in na ogledih ledenih jam moraš biti pazljiv, kje stopiš, kam greš. To je še posebej izrazito na poljih lave, kjer so luknje prekrite z mahom. Kljub označenim potem moraš zmeraj gledati pod noge. 

Na geotermalnih območjih obstaja pravilo, da ne smeš hoditi tam, kjer je zemlja druge barve. Hitro se zgodi, da stopiš v vrelo vodo. 

Živali na Islandiji načeloma niso nevarne. Izjema so ptice Kria: »Če se približaš njihovemu gnezdu z mladiči, te bodo napadle in te do krvi kljuvale po glavi. Tudi  mene je ena skoraj napadla, ker gnezda nisem videla,« se spomni Amy. 

»Zgodilo se je tudi, da naju je lovil bik. Na otoku ni ograj, živali so na prostem. Približala sva se konjem, ki so bili v družbi kravic. Kmalu sva ugotovila, da so te kravice v resnici majhni bikci. Najprej sva se jim dopadla, dokler se enemu več nisva. Začel naju je loviti. Jaz sem med begom še padla, ampak na srečo sva pravočasno prišla do avta.«

Islandija ponuja veliko aktivnost

Poleg sprehodov, pohodov in izletov je na Islandiji popularno kolesarjenje, vožnja s kajaki in kanuji. Za turiste organizirajo opazovanje kitov, vodeno potapljanje ob razpoki med Severnoameriško in Evrazijsko tektonsko ploščo. Zelo priljubljeno je jahanje in vožnja s štirikolesniki. Možen je pohod na ledenik s cepini in derezami. 

Posebno doživetje je Severni sij - Aurora. Najlepše se vidi od novembra do februarja. Takrat je najmočnejši.

Amy je na Islandiji najbolj pritegnila narava in način potovanja: »Zmeraj imaš kam za it. S Timijem spiva kar v avtu. In to je res fajn,« zaključi Amy. Pove, da je Islandija res nekaj posebnega, življenje tam ji je všeč. Kljub temu se veseli prihoda v Slovenijo, kjer ima družino in prijatelje. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice