Bližajo se prvomajski prazniki, ko se marsikdo odpravi na počitnice. Kaj so letos vroče destinacije?

Če je bila v zadnjih dveh letih epidemija tista, ki je mnogim onemogočila ali otežila potovanje, je letos vmes poseglo še trenje v Ukrajini.

Kljub temu imajo mnogi svoj prvomajski oddih že načrtovan ali pa si ga te dni organizirajo.

Letos dela prosta praznična dneva 1. in 2. maj pristaneta na nedeljo in ponedeljek. Dan upora proti okupatorju, 27. april, pa na sredo. V vmesnem času si mnogi vzamejo dopust, ki ga izkoristijo tudi za počitnice v tujini.

Pri turističnih agencijah smo preverili, katere so trenutno najbolj priljubljene turistične destinacije za prvomajske počitnice in tudi za poletne dni. 

Kompas: »Najbolj iskane destinacije so evropske prestolnice«

V turistični agenciji Kompas so za uredništvo povedali, da so v pomladnih mesecih popularne predvsem evropske države.

»Razigrani Pariz, živahni London, s cvetjem ozaljšana Amsterdam in Rotterdam, pa Tirana, Rim, Madrid in Dublin,« so pojasnili.

Kot so povedali, je izjemen interes tudi za posebno direktno letalo iz Ljubljane na Islandijo. Od daljših destinacij pa so najbolj zaželeni Dubaj, New York in Jordanija.

Na Kompasu za pomladne destinacije sicer najbolj priporočajo Italijo, Albanijo, Nizozemsko, London in Pariz, Islandijo, Dubaj, Zanzibar in Mavricij.

Palma: Egipt, Turčija, Malta, Grčija

Na Palmi pa so za uredništvo odgovorili, da imajo za prvomajske praznike razpisan Egipt. Aktualni pa sta tudi Turčija in Malta ter dva grška otoka, Kreta in Rodos.

Kot pojasnjujejo, je veliko njihovih strank rezerviralo potovanje v Hurgado, polni pa se tudi Turčija in Malta.

Nomago opaža, da so zanimive bolj oddaljene destinacije kot v preteklosti

V Nomagu so za Mariborinfo pojasnili, da letos pričakujejo večje število ljudi, ki se bodo odpravili na dopust z letalom, na kar nakazujejo tudi njihovi zadnji podatki in rezervacije.

»Kot opažamo v Nomagu, so vsi zelo pogrešali potovanja in bodo v večjem številu prvomajske praznike ter poletne počitnice izkoristili za izlete na nekoliko bolj oddaljene destinacije kot v preteklosti,« pravijo.

Kot pojasnjujejo, se bodo v času prvomajskih praznikov številni državljani odpravili na Kanarske otoke, grške otoke, kot so Kreta, Santorini in Lefkada, ter na Madeiro, Maldive, Azore in celo nekoliko bolj oddaljeno Mehiko.

»Za družine ali stare starše z vnuki so za prvomajske praznike zagotovo zabavni tudi Gardaland, Legoland ali Disneyland, bolj pustolovski ali športni popotniki pa se lahko odpravijo tudi na surf doživetje na Portugalsko, Islandijo ali odkrivanje Maroka,« pa še dodajajo.

Kdaj si rezervirati dopust?

Na Kompasu pojasnjujejo, da ljudje o oddihu razmišljajo bližje datuma odhoda, tako da se večina prijav zgodi znotraj zadnjih dveh mesecev do odhoda.

Opozarjajo pa: »Izjema so posebne akcije in nove destinacije, kamor letimo s posebnimi letali (Zanzibar, Azori ...), ki so praktično razprodana po več kot pol leta vnaprej.«

Tudi v Nomagu opažajo, da si ljudje dopuste rezervirajo dva meseca in več v naprej. To pripisujejo sproščanju ukrepov za zajezitev covida-19. Enako pa opažajo tudi na Palmi. 

Kako na potovanja vpliva vojna v Ukrajini?

Na Palmi trenutno zaradi aktualnih vojnih razmer ne beležijo odpovedi gostov. Enako so nam sporočili tudi iz Nomaga, kjer pravijo, da niso imeli praktično nobenih angažmajev v Ukrajini ali Rusiji.

Tudi na Kompasu ne beležijo odpovedi rezervacij, vendar dodajajo:

»Smo pa umaknili nekatere programe, ki jih zaradi ukinjenih povezav ni mogoče izvajati.«

Tudi rezervacije poletnih počitnic v polnem teku

Veliko ljudi si je že rezerviralo tudi poletni dopust. Na Kompasu med najbolj popularnimi poletnimi destinacijami izpostavljajo Kreto, Rodos, Hurgado in počitnice ob Rdečem morju, v jordanski Akabi.

Na Palmi pa zopet prisegajo na stalno ponudbo Egipta in Turčijo. »Aktualen je bil v zadnjih dveh letih tudi zelo Dubaj, ki ga imamo predvidenega tudi za naprej,« še pojasnjujejo.

V Nomagu pa so povedali, da so poletne destinacije podobne destinacijam med prvomajskimi prazniki.

»Veliko zanimanja je predvsem za države ali otoke z rajskimi plažami ter seveda ZDA in Bali,« pa še dodajajo. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice