Najkakovostnejši del celotnega poseka lesa v Sloveniji v preteklem letu bo kmalu naprodaj na licitaciji na Koroškem. Kje bo končal najplemenitejši slovenski les in kakšno ceno bo dosegel?

V Podgorju pri Slovenj Gradcu se v teh dneh intenzivno pripravljajo na licitacijo lesa, ki se bo odvijala med 25. januarjem in 4. februarjem. Organizatorji si letos obetajo še boljši obisk kot lansko leto.

Rekordna cena posameznega hloda je doslej znašala 18.000 evrov, glede na kakovost letošnjega lesa pa bi lahko kmalu dobili novega rekorderja. Enemu od ponudnikov je pred leti za tovornjak hlodovine uspelo iztržiti kar 30.000 evrov.

V lanskem letu je bilo nekaj več kot 3.700 hlodov prodanih za več kot 1,2 milijona evrov. Ta številka bi lahko bila letos, predvsem zaradi dobrih vremenskih razmer, še višja.

Gre za največjo licitacijo lesa v srednji Evropi

Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline je pojasnil, da je nova lokacija licitacije kupcem prijaznejša: »V Podgorju je ravnina in dovolj velik travnik. Tako je tudi s kamioni omogočen optimalen dostop.«

Licitacija lesa, ki jo bodo letos pripravili že štirinajstič, je zasenčila tudi tiste v sosednji Avstriji.

»Naša licitacija je že vrsto let največja v srednji Evropi. Naše količine hlodovine močno presegajo obe avstrijski licitaciji,« je povedal Jože Jeromel.

Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline

Slovenski les bo končal tudi na prestižnih jahtah

Tudi letos bo večina ponudnikov na licitaciji lesa iz Slovenije, je povedal Jože Jeromel: »Prišlo bo še nekaj ponudnikov iz sosednje Avstrije, tudi iz Hrvaške se vsako leto zanimajo, v preteklih letih so svoj les že pripeljali.«

Vsi ti si bodo s svojo hlodovino prizadevali prepričati morebitne kupce. Najvišje cene pri tem dosega gorski javor. »Iz njega se izdelujejo vrhunski furnirji za prestižno pohištvo jaht in avtomobilov. V preteklih letih je bila najvišja dosežena cena 18.000 evrov za hlod,« je pojasnil Jože Jeromel. Cene so seveda odvisne tudi od dimenzij hlodovine, njenega zdravja in vrste lesa.

Letos bi lahko padli rekordi, je prepričan Jože Jeromel: »Že zdaj prihajajo zelo kvalitetni asortimenti in prav lahko se zgodi, da bo padel kak rekord tudi glede vrednosti posameznega hloda.«

Lani kitajski podjetnik kupil skoraj tisoč kubikov hlodovine

Največ hlodovine, skoraj 1.000 kubičnih metrov, je na lanski licitaciji kupil kitajski podjetnik. Za les je odštel približno 300.000 evrov. Gre za svojevrsten rekord, a je najkvalitetnejša hlodovina vendarle pristala drugje.

»Kitajski podjetnik ni kupil tistih vrhunskih asortimentov. Ti se še vedno prodajajo v Nemčijo in Italijo,« je povedal Jože Jeromel.

Kako uspešni bodo ponudniki pri prodaji letos, bo znano 19. februarja, ko bodo predstavili rezultate dražbe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice