Slika je simbolična.
Voditelji Srbije, Madžarske in Avstrije so včeraj v Beogradu podpisali memorandum o krepitvi sodelovanja v boju proti nezakonitim migracijam.

Po besedah avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja je sporazum z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem podpisal, ker da je azilni sistem EU neučinkovit.

Kot je dejal Nehammer, sta članici EU Avstrija in Madžarska s tem poslali jasen signal Bruslju, da je Srbija zaupanja vreden partner, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Gostitelju Vučiću se je na skupni novinarski konferenci zahvalil za njegov trud pri končanju azilnega turizma, kot je označil prakso prihodov državljanov iz držav, ki imajo s Srbijo sklenjen brezvizumski režim, nato pa od tam nadaljujejo pot proti severu in zahodu Evrope.

Nehammer je dejal, da bo Dunaj na srbske meje poslal 100 pripadnikov policije, varnostnim organom v Srbiji pa bo Avstrija pomagala tudi s tehnično opremo. V skladu z dogovorom bo Srbija s podporo partnerskih držav okrepila tudi nadzor na meji s Severno Makedonijo. Kot je dejal Vučić, želijo namreč »obrambno linijo premakniti na jug«.

Srbija noče biti »parkirišče za nezakonite migrante«

Vučić je dejal, da je letos v Srbiji še enkrat več migrantov kot lani, pri tem pa je navedel podatke, v katerih je izpostavil, da največ migrantov prihaja iz Afganistana in Sirije, sledijo državljani Maroka, Burundija in Pakistana. Predsednik je ob tem dejal, da Srbija noče biti »parkirišče za nezakonite migrante«, a hkrati dodal, da imajo razumevanje in so pripravljeni pomagati tistim, ki so v stiski, še navaja Beta.

Potrdil je, da bo Srbija suspendirala brezvizumske režime z državami, od koder beležijo znatno povečanje števila prihodov. Prav tako je dejal, da so se na sestanku dogovorili, da bodo tiste migrante, ki nimajo možnosti pridobitve azila, izgnali v države izvora z leti iz Srbije, stroške zanje pa si bodo razdelile vse tri države.

Orban je poudaril, da ima Srbija ključno vlogo pri regulaciji migracij, saj na ta način »ščiti Avstrijo in Madžarsko ter ostale države unije«. Po njegovih navedbah je bilo v sodelovanju s Srbijo letos ustavljenih 250.000 poskusov nezakonitih prečkanj meje.

Madžarski premier je poudaril, da je njegova država že pod velikim pritiskom zaradi prihodov beguncev iz Ukrajine, medtem ko je prišleke iz Srbije označil za migrante in pri tem izrekel kritiko na račun EU, češ da Budimpešti ne pomaga dovolj.

Po njegovih besedah je Madžarska od leta 2015 varovanju meje namenila 1,6 milijarde evrov, pri čemer je EU pokrila le 1,2 odstotka celotnega zneska.

Sam je dejal, da verjame izključno v preprečevanje in ne upravljanje migracij. Če so migranti prepričani, da lahko prečkajo mejo, »potem bodo to tudi poskušali,« je povedal.

»Ne moremo jih pričakati s plišastimi igračami in s cvetjem. Ves svet mora vedeti, da smo resne države, ki imajo svoje zakone in ki bodo storile vse, da jih spoštujejo,« je še dodal Orban.

Starejše novice