Nedolgo nazaj smo pisali o glavni cesti Ptuj - Kidričevo - Slovenska Bistrica, na kateri se 4. aprila letos zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom.

Tedaj sta trčila voznika tovornjaka s tujimi registrskimi tablicami in osebnega avtomobila z mariborskimi registrskimi tablicami, a se je slednji tako hudo poškodoval, da je na kraju nesreče umrl.

Intenzivno sodelovanje z državno inštitucijo

Po podatkih policistov se je do sredine maja na tem odseku zgodilo 14 nesreč, lani samo 4, zato pristojni na občini Kidričevo, kot so dejali, intenzivno sodelujejo z republiško direkcijo za infrastrukturo. Uspelo jim je postoriti že precej stvari za večjo varnost, čakajo pa še na rekonstrukcijo, s katero bi vsa križišča opremili s semaforji oziroma jih spremenili v krožišča.

Lani naročena nova prometna študija ureditve križišč

Iz služba za odnose z javnostmi na Direkcija RS z infrastrukturo odgovarjajo, da imajo v načrtu razvojnih programov (NRP) projekt preplastitve odseka Slovenska Bistrica – Hajdina, ki zajema tudi obnovo in ojačitev vozišča z izgradnjo vodotesne meteorne kanalizacije, saj cesta poteka preko vodozbirnega področja ter obnovo križišč.

»Na obravnavanem odseku državne ceste so tri križišča, in sicer za gramoznico, Kungoto ter križiščem za Kidričevo. Ta križišča, razen križišča za Kidričevo, niso urejena s pasovi za leve zavijalce. S pridobitvijo projekta za obvoznico Kidričevo pa se je v ta odsek ceste dodatno vključilo še četrto križišče - odcep za obvoznico Kidričevo. V lanskem letu je bila prav zato naročena nova prometna študija ureditve križišč, s katero se je preverila najbolj ustrezna oblika križišč. Prometna študija, ki jo je izdelal Prometni inštitut Univerze v Ljubljani, podaja primernost z vidika prometno - varnostnih elementov klasičnim križiščem. Za obnovo navedenega odseka je sicer že izdelan projekt ureditve glavne ceste Slovenska Bistrica – mejni prehod Središče ob Dravi, odseka Šikole – Hajdina, ki pa ga bo na podlagi zaključkov omenjene prometne študije še novelirati, kar bo predvidoma izvedeno do konca letošnjega leta,« sporočajo iz DRSI.

Ocenjena vrednost izvedbe je 353.700 evrov

Nadalje bo po njihovih besedah potrebno pridobiti potrebna zemljišča, ki so sicer že v postopku pridobivanja po že izdelanem in potrjenem projektu.

»Razpis za gradnjo pa bo predvidoma objavljen v začetku prihodnjega leta. DRSI pa ima v načrtu tudi izgradnjo krožišča na odseku Apaški križ-Kidričevo v občini Kidričevo. Projekt za izvedbo, ki ga je naročila tamkajšnja občina in je predan v recenzijo. Ker se ureditev nahaja znotraj naselja je v pripravi tudi sporazum o sofinanciranju z občino,« pišejo iz DRSI.

Ocenjena vrednost izvedbe je 353.700 evrov, gradnja pa je predvidena še v letošnjem letu, v kolikor ne bo posebnosti pri pridobivanju zemljišč.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice