Foto: Jaka Arbutina
»Izgovori? Če voziš odgovorno, jih ne potrebuješ,« pravijo mariborski policisti. Ti na zabaven način nagovarjajo predvsem mlade, da za volan ne sedejo pod vplivom alkohola.

»Na cesti nikoli nismo sami,« opozarjajo mariborski policisti. 

Kot pravijo, na to radi pozabijo vozniki, ki za volan sedejo pod vplivom alkohola: »Ko se zasvetijo modro-bele luči in zasliši sirena, voznike tu in tam prešine tudi kak izgovor o tem, zakaj so se na cesto podali pod vplivom alkohola ali peljali prehitro.«

»Še posebej na Štajerskem smo pri izgovorih posebej 'kreativni',« pravijo. 

S šaljivimi posnetki nagovarjajo voznike

Mariborski policisti in pevec ter radijski voditelj Tim Kores - Kori, z ekipo Hitradia Center, so zato v tem prazničnem času, ko je alkohol še toliko bolj prisoten, združili moči. 

»S kampanjo in vključitvijo šaljivih izgovorov, ki tu in tam prešinejo voznike, ko kršijo cestno-prometne predpise, smo želeli na zabaven način nagovoriti udeležence v cestnem prometu,« pojasnjujejo. 

V kampanji, s katero še posebej naslavljajo mlade uporabnike družbenega omrežja Tik Tok, sodeluje še Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor.

Kores: »Obnašajmo se odgovorno, saj lahko naše nespametno ravnanje uniči življenja«

»Vem, da je december čas druženj in zabav, ko si radi privoščimo kakega kuhančka ali kozarec dobrega vina,« pravi Tim Kores: »Čeprav se nam takrat mogoče zdi, da se super počutimo in čutimo neverjeten pogum za vožnjo, nikar ne sedajmo za volan, če smo pili.«

Poziva, da se obnašamo odgovorno, saj lahko naše nespametno ravnanje uniči življenja. 

Hitradio Center je zato v sodelovanju s Policijo posnel serijo zabavnih video vsebin o izgovorih, ki običajno spremljajo kršitve. »Z njimi želimo doseči tudi mlade na družbenih omrežjih. Vsi smo kdaj kralji in kraljice izgovorov, a ko gremo na cesto, jih pustimo doma. Za življenja gre,« je še dodal Kori. 

V prazničnih dneh ne manjka alkohola, ta še vedno ključni vzrok prometnih nesreč

Mariborski policisti opozarjajo, da so pred nami praznični dnevi in praznovanja, na katerih običajno ne manjka alkohola. 

V zimskih mesecih se prometna varnost običajno poslabša, saj so slabše tudi razmere na cestah, prisotna je megla, dež, sneg in poledica. Slabša vidljivost, zasnežene ceste in drugi neugodni dejavniki lahko še dodano prispevajo k nastanku prometnih nesreč. 

Alkohol je še vedno ključni sekundarni vzrok prometnih nesreč na našem območju, še posebej pri prometnih nesrečah z najhujšimi posledicami. 

Pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom je delež alkoholiziranih povzročiteljev med januarjem in oktobrom letos znašal 20,0 odstotkov, delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami pa je znašal 17,4 odstotkov.

Povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala 1,47 gramov alkohola na kilogram krvi. 

V decembru poostreno nad vinjene voznike

V decembru so mariborski policisti že izvedli več poostrenih nadzorov psihofizičnega stanja voznikov. Nazadnje so z indikatorji alkohola pretekli vikend preizkusili 218 voznikov, pri čemer je bilo ugotovljenih osem kršitev vožnje pod vplivom alkohola. 

Ker problematika vožnje pod vplivom alkohola še vedno izstopa, bodo temu pozornost pri nadzoru cestnega prometa namenili tudi v prihodnje.

»Ker so pred nami praznični dnevi in praznovanja, na katerih običajno ne manjka alkohola, želimo vse voznike opozoriti, naj ne vozijo pod vplivom alkohola in se tudi sicer v prometu vedejo odgovorno do sebe in drugih. Kot pravimo v naši kampanji - če vozimo odgovorno, ne potrebujemo nobenih izgovorov,« je dejal Boris Veberič z oddelka za cestni promet sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor. 

Starejše novice