Na Ptujskem je ostalo le še pet lükarskih kmetij, ki pridelujejo lük z zaščiteno geografsko označbo in negujejo tradicijo. Ptujski okoliš pa je znan tudi po pridelavi ptujskega česna.

Ptujski česen je nekoliko manjši kot tisti iz uvoza, a ima veliko intenzivnejši okus kot uvožen, so jasni kmetje. Pridelovalci razlikujejo med avtohtonim česnom Ptujskim jesenskim in Ptujskim spomladanskim, ki ju pridelujejo tudi na Kmetiji Čeh v Podvincih. Česen tam sadijo že peto leto.

»Jesenski se sadi jeseni, spomladanski spomladi. Mi se pač držimo jesenskega, ker imamo tudi ostala dela na kmetiji in nam sajenje v jeseni bolj odgovarja. Tudi izkušnje so nas pripeljale do ugotovitve, da ima jesenski česen boljšo skladiščno vrednost, pa še debelejši zraste kot spomladanski,« nam zaupa Sandra Čeh iz sicer živinorejske Kmetije Čeh.

»Prvoklasni česen vedno prodamo v glavicah, vse ostalo, kar je bolj drobno ali pa s poškodbami, pa predelamo. Od letos imamo na kmetiji dopolnilno dejavnost, sušimo česen v česnov čips in izdelujemo domači česen v prahu,« pojasni Sandra Čeh. Lani so na približo 50 arih zemlje pridelali tono česna.

Sandra Čeh (Foto: osebni arhiv)

»Mi se niti ne trudimo, da bi bil naš česen čist«

»Če gre za priznano poreklo česna in če gre za avtohtono sorto, si ta česen na slovenski polici za slovenskega potrošnika gotovo zasluži svoje mesto in tudi temu primerno ceno. Česen za pet evrov na polici trgovca ne more biti ptujski česen,« pojasni predsednik zelenjavne verige Branko Majerič.

Temu prikimajo tudi kmetje. Pridelek je namreč majhen, cena pa »mizerno nizka«. S česnom je dela precej, so jasni pridelovalci, zaradi tega je tudi cena višja: »Za en kilogram česna je potrebnega res veliko ročnega dela. Vsako glavico česna moraš tolikokrat imeti v roki – moraš ga dati v zemljo, ga prekopati, pobrati, očistiti, odrezati, spakirati … Zaradi tega tudi višja cena. In seveda zato, ker je domače. Vemo, kaj jemo.«

Cene za česen, ki ga pridelujejo, niti ne primerjajo s cenami na trgovskih policah, pravijo: »Vsaka glava našega česna je živa. Česen ni takšen kot v trgovini, kjer je pošprican in bel. Mi se niti ne trudimo, da bi bil naš česen čist. Naj se vidi, da je iz naše zemlje.«

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

krmača (nepreverjen)

Vse kar se pridela v okolici Ptuja je ptujsko, v kolikor zmanjka razliko uvizijo !

Fritz (nepreverjen)

Ja prleški drek je nekaj posebnega

problemi... (nepreverjen)

svercarji imajo 10 arov njive, prodajajo pa 10ton cesna, vse domace in slovensko?

Starejše novice