Foto: Strojna šola Ptuj
Strojna šola Šolskega centra Ptuj je ponovno organizirala tradicionalno mednarodno srečanje in tekmovanje ekip v izdelavi ekstramobilov in mobilov na električni pogon.

Tekmovanje, ki je s svojim poimenovanjem GO-CAR-GO (Bo, kar bo) in Go-car-GO Plus dobro poznano na širšem območju Spodnjega Podravja in Štajerske, k sodelovanju privablja tudi ekipe sosednje Hrvaške in Srbije.

Letošnja prireditev je potekala v torek, 23. maja, in v sredo, 24. maja 2023, na zunanjih površinah Šolskega centra Ptuj.

Prireditev je s pozdravom odprla ravnateljica Strojne šole Šolskega centra Ptuj Anja Jesenek Grašič s popotnico vsem udeležencem tekmovanja, da se odrežejo kar se da najbolje in da preživijo lep dan v družbi dijakov in profesorjev Strojne šole Šolskega centra Ptuj.

Boštjan Plajnšek, koordinator tekmovanja, je vsem zaželel predvsem zanimivo doživetje in medsebojno sodelovanje z željo, da bi se vsi veliko novega naučili in sklenili nova prijateljstva.

Osnovnošolci so tudi letos pripravili zanimive avtomobilčke, s katerimi so tekmovali v različnih disciplinah. Tako smo prvi dan občudovali ekstramobile, ki nosijo zanimiva in izvirna imena: Kobra, Janga 8, Vroči Mini, F-40, Šarenko, Dixi Mobil, Snap Car, Nlo-Šč, Aqua Blue in Banarbie. Ekipe so se pomerile v slalomu in veleslalomu.

Drugi dan za avtomobilčke na e-pogon

Drugi dan tekmovanja so učenci predstavili vozila na e-pogon: Tow Mater, Olga Boat, Red, Bean Mobil, Črni Torpedo, Modri Dirkaš in Reciklirko.

V torek, 23. 5. 2023, so se predstavili klasični avtomobilčki, ki so jih pod budnim očesom mentorjev pripravili učenci sodelujočih osnovnih šol. 

Tekmovanja so se udeležili učenke in učenci Osnovne šole Cirkovce, Osnovne šole Majšperk, Osnovne šole Benedikt, Osnovne šole Juršinci, Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj, Osnovne šole Sveti Tomaž in Osnovne šole Hajdina. Iz sosednje Hrvaške so se zbranim pridružili še učenci iz Osnovne šole Selnica in iz Osnovne šole Andrije Kačića Miošiča Donja Voča. V sončnem vremenu so se pomerili v kategorijah spust po klančini v slalomu in veleslalomu.

V kategoriji slalom so se najboljše odrezali učenci in učenke iz Juršincev, Vinice in Cirkovc. V kategoriji veleslalom pa so najboljša mesta zasedle ekipe iz Majšperka, Juršincev in Ljudskega vrta Ptuj.

V sredo, 24. maja 2023, so se predstavili učenci Osnovne šole Cirkovce, Osnovne šole Sveti Tomaž, Osnovne šole Olge Meglič, Osnovne šole Destrnik-Trnovska vas, Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj, Osnovne šole Hajdina, Osnovne šole Ljudevita Pivka Ptuj in Osnovne šole Matija Gubec Tavankut, Srbija. 

Njihovi avtomobilčki na električni pogon so bili zelo zanimive oblike, prav tako tudi zgodbe, ki so jih predstavili s svojimi avtomobilčki. Pomerili so se v kategorijah slalom, veleslalom in vožnja naravnost.

Najboljše so se odrezale ekipe Osnovne šole Sveti Tomaž, Osnovne šole Matije Gubca Tavankut iz Srbije in Osnovne šole Destrnik - Trnovska vas.

Ocenjevanje je bilo strogo ... 

Strokovna ekipa, ki jo sestavljajo profesorji Strojne šole Šolskega centra Ptuj pod vodstvom profesorja Stanka Kostanjevca, idejnega vodje projekta GO-CAR-GO, je ocenila na ogled postavljene ekstramobile, pri tem pa upoštevala tehnično nadgradnjo podvozja, uporabo eko materialov, izvirne rešitve nadgradnje in estetski videz. 

Prav tako so upoštevali inovativen pristop, ustvarjalnost in domišljijo mladih nadobudnih osnovnošolcev.

Ekipa Strojne šole Šolskega centra Ptuj je ob pomoči sponzorjev in donatorjev izpeljala že 12. srečanje GO-CAR-GO.

Zelo so hvaležni vsem donatorjem in sponzorjem, ki razumejo, kako pomembna so tovrstna tekmovanja za izpodbujanje mladostne inovativnosti, usmerjene v konceptualno izrazno obliko, ki prinaša veliko spoznanj in svojevrstnih odločitev. 

Vse to pa zmore usmeriti posamezni mladostno znanstveno-raziskovalno radoveden um, da se odloči stopiti na izobraževalna pota, ki vodijo do poklica v strojniški stroki. Zavedanje, da so ti poklici zelo zanimivi in omogočajo inovativen pristop k razvoju različnih kompetenc, omogoča, da se bo povpraševanje po teh poklicih v prihodnosti morda vsaj malo zapolnilo. 

Foto: Strojna šola Ptuj

Strojniki med bolj iskanimi poklici 

Strojniki so eni najbolj iskanih poklicnih usmeritev na trgu dela po vsej Evropski uniji. Zato je razumevanje in uvid v prihodnost vseh tistih, ki tovrstna tekmovanja spodbujajo s sponzorskimi sredstvi, še toliko bolj pomembno, glede na trende velikega primanjkljaja delovnega kadra v tej stroki, dodajajo na strojni šoli. 

Prireditev je oba dneva napovedovala in povezovala Zlatka Planinc, ki je s svojim spodbudnim govorom in navijanjem za vse ekipe spremljala mlade inovatorje in tekmovalce, ti pa so obljubili, da se naslednje leto zagotovo ponovno srečajo.

Foto: Strojna šola Ptuj
Foto: Strojna šola Ptuj
Foto: Strojna šola Ptuj
Foto: Strojna šola Ptuj

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice