Foto: Žan Osim
V fitnesu Top Power Studio so se danes zbrali tekmovalci v polaganju rok oziroma »armwrestlingu«.

Maribor letos ponovno gosti državno prvenstvo v Armwrestlingu, ki je potekalo v fitnesu Top Power Studiu na taboru. Lani je potekalo v Ljubljani, leto pred tem pa v Murski Soboti.

»Gre za šport star okoli 100 let, uradna zveza pa je nastala okoli leta 1987,« je povedal Dino Ilić, sodnik in organizator današnjega tekmovanja, ki v Sloveniji poteka šestič – organizira se enkrat letno, prvič pa so se tekmovalci na državni ravni lahko pomerili leta 2017.

Foto: Žan Osim

Kategorija za ženske tokrat ostala prazna

Že zgodaj dopoldne so udeleženci začeli s prijavami in tehtanjem, do začetka tekmovanja pa se je zbralo približno 40 tekmovalcev, ki so tekmovali v treh kategorijah: juniorji, masterji in seniorji. 

Razpisana je tudi kategorija za ženske, ki pa je tokrat žal ostala prazna, a Ilić poudarja, da zanimanje za ta šport narašča: »Vsako leto je več udeležencev in čeprav žensk v tem športu ni veliko, se običajno dve do tri vseeno prijavijo in pomerijo.« Sojenje je, enako kot na evropskem in svetovnem prvenstvu, potekalo po pravilniku Waf.

Foto: Žan Osim

Pomembna je tudi tehnika, ni vse v mišicah

Ni vse v mišicah, pomembna je tudi tehnika, poudarja Ilić: »Zanimivo je, da največji in najtežji ni nujno tudi najboljši. Veliko je v tehniki in specifični moči, ki jo nabiraš z leti.«

Zmotno je razmišljanje, da se v polaganju rok tekmuje sede, kot smo to počeli v osnovnošolskih letih: »Čeprav je že potekalo tekmovanje v Armwrestlingu sede, je to v zadnjih letih praktično izumrlo, saj v stoječi varianti pride tehnika veliko bolj do izraza, saj lahko tekmovalec uporablja celo telo,« pojasnjuje Ilić in dodaja, da se primarno sicer meri moč, a je pomemben tudi kardio: »Ko sta tekmovalca praktično izenačena, pride do izraza kardio – takrat je treba držati položaj, delat tranzicije in prilagajat telo«.

Tekmovalci, ki bodo v svojih kategorijah dosegli prvo in drugo mesto, imajo pravico tekmovati na evropskem in svetovnem prvenstvu.

Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice