Foto: Žan Osim
V fitnesu Top Power Studio so se danes zbrali tekmovalci v polaganju rok oziroma »armwrestlingu«.

Maribor letos ponovno gosti državno prvenstvo v Armwrestlingu, ki je potekalo v fitnesu Top Power Studiu na taboru. Lani je potekalo v Ljubljani, leto pred tem pa v Murski Soboti.

»Gre za šport star okoli 100 let, uradna zveza pa je nastala okoli leta 1987,« je povedal Dino Ilić, sodnik in organizator današnjega tekmovanja, ki v Sloveniji poteka šestič – organizira se enkrat letno, prvič pa so se tekmovalci na državni ravni lahko pomerili leta 2017.

Kategorija za ženske tokrat ostala prazna

Že zgodaj dopoldne so udeleženci začeli s prijavami in tehtanjem, do začetka tekmovanja pa se je zbralo približno 40 tekmovalcev, ki so tekmovali v treh kategorijah: juniorji, masterji in seniorji. 

Razpisana je tudi kategorija za ženske, ki pa je tokrat žal ostala prazna, a Ilić poudarja, da zanimanje za ta šport narašča: »Vsako leto je več udeležencev in čeprav žensk v tem športu ni veliko, se običajno dve do tri vseeno prijavijo in pomerijo.« Sojenje je, enako kot na evropskem in svetovnem prvenstvu, potekalo po pravilniku Waf.

Pomembna je tudi tehnika, ni vse v mišicah

Ni vse v mišicah, pomembna je tudi tehnika, poudarja Ilić: »Zanimivo je, da največji in najtežji ni nujno tudi najboljši. Veliko je v tehniki in specifični moči, ki jo nabiraš z leti.«

Zmotno je razmišljanje, da se v polaganju rok tekmuje sede, kot smo to počeli v osnovnošolskih letih: »Čeprav je že potekalo tekmovanje v Armwrestlingu sede, je to v zadnjih letih praktično izumrlo, saj v stoječi varianti pride tehnika veliko bolj do izraza, saj lahko tekmovalec uporablja celo telo,« pojasnjuje Ilić in dodaja, da se primarno sicer meri moč, a je pomemben tudi kardio: »Ko sta tekmovalca praktično izenačena, pride do izraza kardio – takrat je treba držati položaj, delat tranzicije in prilagajat telo«.

Tekmovalci, ki bodo v svojih kategorijah dosegli prvo in drugo mesto, imajo pravico tekmovati na evropskem in svetovnem prvenstvu.

Starejše novice