V zbirnem centru rešitve za številne Rome, ki prihajajo iz Hrvaške, v ograjo vrežejo luknje in pokradejo vse, kar je med smetmi »vrednejšega«, ne vidijo več.

V ormoškem zbirnem centru za odpadke se v zadnjem času vse pogosteje soočajo z opustošenjem, ki ga za sabo puščajo Romi iz sosednje Hrvaške. Na Komunali vsak dan najdejo nove luknje v ograji, skozi katere nepridipravi odnašajo dele bele tehnike, baker in drugo, kar še lahko preprodajo naprej. Številne prijave policiji so za zdaj resda privedle celo do nekaj izrečenih kazni na sodišču, a uslužbenci zbirnega centre te iste kršitelje zdaj že ponovno videvajo med odpadki.

»Za Rome žal ograja ne obstaja. Se pravi, vsak dan opažamo, da naredijo prehode skozi ograjo, potem to blokiramo z najrazličnejšimi stvarmi, ampak danes so luknje tu, dva dni nazaj so bile tam,« opaža Ludvik Hriberšek, vodja ravnanja z odpadki Komunala Ormož.

To je zadnja luknja v ograji zbirnega centra, skozi katero so kradli odpadke. To počnejo Romi iz sosednje Hrvaške, so prepričani v ormoškem zbirnem centru za odpadke.

Elektronska oprema, kompresorji na hladilnikih, matične plošče ...

Kompresorji na hladilnikih so najbolj priljubljeni plen. Vodja zbirnega centra Judita Jurkovič v času našega obiska le s težavo najde kakšen hladilnik, ki ga še ima. Za dobro ceno pa nepridipravom ni tuje niti razbijanje katodnih cevi starih televizorjev za košček bakra. Prekopavajo tudi zabojnike z odpadno elektronsko opremo.

Po takšnem nočnem plenjenju na deponiji ostane pravo razdejanje, pri nestrokovni demontaži pa v okolje uhajajo nevarni hladilni plini.

»Odnašajo kable, iščejo vredne kovine, baker, medenino. Tudi, videli smo, da matične plošče odnašajo iz računalnikov,« je obupana vodja zbirnega centra Dobrava.

Brez rešitve

Dodatni videonadzor ni rešitev, je prepričan Hriberšek, saj bi ga morali plačati občani: »Vse se da, vendar občana ne moremo bremeniti z Nasinim varovalnim sistemom, ker želimo imeti za občane čim bolj optimalno ceno.«

Policisti so že obravnavali številne tovrstne kraje, a to prevozov odpadkov na Hrvaško in njihove preprodaje ni zaustavilo. »Imeli smo tudi primere na sodišču, vendar postopki so dolgotrajni, se vlečejo. Mi se pa vsak dan soočamo z vedno večjim problemom,« še dodaja Hriberšek.

Na Komunali Ormož so prepričani, da bi moral biti nadzor na meji ostrejši. Takšna čezmejna trgovina z odpadki je navsezadnje prepovedana.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

pa še res je (nepreverjen)

Če nič ne daš za varnost potem iz tega tudi ni korist! Raje opravljajo ograjo kot dajo plačo za varnostnika. Brez veze taki centri brez varovanja:

razvodnik (nepreverjen)

Povejte pokvarjenci,,kam pa vi daste baker in ostale plemenite kovine, ki vam jih ljudje zastonj prinesejo v zbirni center,, Potem pa so za vse krivi Hrvaški Romi, Vi ta beli cigani ste sto krat slabši od Hrvaških Romov

Starejše novice