V sklopu mednarodnega projekta HosmartAI je danes v UKC Maribor potekala predstavitev robotke Fride, ki je namenjena razbremenitvi zdravstvenega osebja. Odzivi pacientov so odlični, medtem je bilo osebje, vsaj na začetku nekoliko bolj zadržano.

Robotko Frido lahko že nekaj časa srečujete na kliničnem oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo ter na oddelku za torakalno kirurgijo.

Trenutno je v teku predklinična študija, ki bo zajela 100 pacientov, ti pa v interakciji s Frido ne bodo prvi.

»V predštudijah smo vključili že čez 400 pacientov, v sami študiji pa je do zdaj sodelovalo deset pacientov in imamo prve rezultate, načeloma so zelo pozitivni,« je dejal Izidor Mlakar, vodja projekta HosmartAI za FERI.

In kako robotka Frida pozdravi svoje paciente?

»Pozdravljeni in dobrodošli v študiji robotov v bolnišnični oskrbi, moje ime je Frida, sem robot, ki bo sodeloval pri klinični študiji projekta HosmartAI. V študiji želimo preveriti, če in kako bi robot lahko pomagal in izboljšal vaše delanje v bolnišnici.«

Pacienti so nad robotko Frido navdušeni že od vsega začetka, je pa nekoliko manj navdušenja, vsaj na začetku, kazalo osebje.

»Ko smo projekt predstavljali pri izvajalcih zdravstvene nege je najprej nastala dilema, kaj zdaj to pomeni, se pravi ali nas bo robot v celoti zamenjal, na tak način tudi razbremenil,« je pojasnil Igor Robert Roj, strokovni vodja zdravstvene nege klinike za kirurgijo.

Frida je nastala zato, da bi osebju pomagala in jim delo olajšala, ne zato, da bi jih nadomestila.

»Vrniti čas bolniku, to je namen tega robota, skratka opravljati tista dela, ki so ponavljajoča se, monotona, dolgočasna, preprosta in jih robot lahko prevzame,« doda Vojko Flis, v. d. generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in vodja projekta HosmartAI za Univerzitetni klinični center Maribor. 

Frida ima trenutno tri naloge, jemanje anamneze torej osebni podatki, zgodovina zdravljenja, razne alergije in podobno …

Vezano na sam operativni poseg pa je njena naloga pojasnilna dolžnost. V okviru oddelka za abdominalno in splošno kirurgijo je to pojasnilna dolžnost, povezana s kilo, na torakalni kirurgiji pa operacijo ščitnice.

Frida: »Zdaj pa mi prosim povejte, kakšno stopnjo bolečine čutite?«

Trenutno so v zaključni fazi predklinične študije, ki traja že leto in pol. Preden bo Frida lahko delala sama, pa bo minilo vsaj še pet do sedem let, napovedujejo.

»Po predklinični študiji moramo narediti malo večje malo širše tudi drugje v Sloveniji, potem pride standardizacija, da dejansko postane to medicinski pripomoček,« je še dodal Mlakar.

Fridi se je nekaj časa nazaj pridružil tudi Smiljan, gre za enakega robota, ki je trenutno na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, z njegovo pomočjo so popravki hitreje realizirani. 

Starejše novice