V občini Sveti Jurij ob Ščavnici je največji delež okuženih v državi, po številu precepljenih pa so povsem na repu. Župan neslavne statistike pripisuje prostorski stiski v vrtcu in šoli.

Vrtec, ki zaradi prostorske stiske z dvema oddelkoma gostuje tudi v šolskih prostorih, je po mnenju župana glavni razlog za to, da je občina z 1,3 odstotka okuženih prebivalcev v zadnjih štirinajstih dneh na vrhu neslavne lestvice po deležu okužb.

»Glede na to, da je daleč preveč oseb, otrok, učencev in zaposlenih na enoto površine, tako v vrtcu kot v šoli, pride do prenosa okužb,« je prepričan župan Anton Slana.

Ta mesec v karanteni že 40 odstotkov učencev

Starši in stari starši, ki po šoli prihajajo po otroke in vnuke, se vsak dan znova sprašujejo, kateri razred je v karanteni.

»Prej so bili peti ali šesti razredi, zdaj so osmi razredi, prej so bili deveti razredi, grozno, kaj je to,« nam je povedala ena izmed babic, ki je čakala na svojo vnukinjo.

Karantene Osnovna šola Sveti Jurij ob Ščavnici

  • od 6. maja do 15. maja 9. razred: 28 učencev
  • od 7. maja do 16. maja 8. razred: 17 učencev
  • od 10. maja do 19. maja 7. razred: 16 učencev
  • od 17. maja do 25. maja 5. razred: 15 učencev
  • od 17. maja do 26. maja 2. razred: 14 učencev 
  • od 21. maja do 30. maja 8. razred: 19 učencev

Skupno v karanteni 109 otrok od 277 vpisanih in še dva oddelka v vrtcu.

Šola krivde ne pripisuje prostorski stiski, civilno zaščito skrbi nizka precepljenost

Iz šole so danes sporočili, da vzrok okužb težko določijo in da ne morejo oceniti, ali je zanje kriva prostorska stiska. Pred nekaj dnevi je upoštevanje vseh ukrepov v šoli preverjala civilna zaščita.

»To nam je tudi ravnatelj zagotovil, da se tu dela vse pravilno. Žal pa smo ugotovili, da kakor v občini, tako tudi v izobraževalni ustanovi, je precepljenost zelo nizka,« pravi poveljnik civilne zaščite Franc Štuhec.

Franc Štuhec, poveljnik Civilne zaščite Sveti Jurij ob Ščavnici

Okužbe tudi med zaposlenimi v vrtcu in šoli

Dva zaposlena na šoli naj bi tudi zaradi neprecepljenosti okužbo dobila od učencev, v vrtcu pa naj bi zaposleni virus celo sami vnesli izobraževalno ustanovo.

»Enostavno razlogov za to, zakaj je tako nizka odločitev, ali pa malo precepljenih, sploh, da se odločijo za cepljenje, ne vem,« pravi župan Slana.

K cepljenju bodo pozivali z brošuro

Občane so do zdaj k cepljenju pozivali predvsem po spletu, v prihodnjih dneh pa bodo v sodelovanju z zdravstvenim domom pripravili tudi posebno zloženko za gospodinjstva, predvsem za starejše občane.

»In jim bo to, če dobijo list papirja in zloženko v roke nekako bolj domače, bolj pristopno,« je prepričan poveljnik civilne zaščite.

Je krivo tudi zanemarjanje ukrepov?

V občini, kjer vsak pozna vsakogar, naj bi kljub epidemiji redko katero praznovanje ostalo brez množičnega slavja.

»Mislim vendar, da se ljudje premalo držijo tehukrepov, saj pa to ni več normalno,« pravi ena izmed mimoidočih občank.

Tudi začasna ureditev dveh igralnic brez podpore v občinskem svetu

Župan vendarle vztraja, da je k zadnjemu izbruhu prispevala predvsem prostorska stiska v šoli in vrtcu, saj je novogradnja na občinskem svetu do zdaj ostala brez potrditve.

»Niti zdaj v zadnjem času ne pride do tega, da bi uredili vsaj dve igralnici za začasno rešitev izvajanja predšolske vzgoje,« pravi župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici.

Vendarle pa v Svetem Juriju ob Ščavnici upajo, da bo k umiritvi razmer ob precepljenosti prispeval tudi vse višji delež prebolelih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice