Slika je simbolična.
Številni Mariborčani danes opažajo prelete vojaških letal nad Mariborom. Kaj se dogaja?

Slovenska vojska pojasnjuje, da je v teku usposabljanje kontrolorjev zračnega prostora Republike Slovenije in posadk zavezniškega letala C-17. To bo potekalo tudi jutri. 

»V sredo in četrtek, 8. in 9. novembra, se bodo pripadnice in pripadniki 16. centra za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije usposabljali skupaj s posadkami zavezniškega letala C-17 globemaster,« navajajo. 

Dodajajo, da v vidnem delu dneva preletavajo zračni prostor Slovenije na različnih smereh in na nizkih višinah.

Načrtovano letenje bo dnevno potekalo na eni smeri in z intenzivnostjo enega letala, pri čemer se bosta smer in čas letenja določila glede na trenutne vremenske razmere. 

Posadke bodo delovale skladno s predpisi, ki urejajo letenje z vojaškimi letali na nizkih višinah.

Aktivnosti skladno z načrti potekajo na treh smereh, in sicer:

  • Smer 1: Dobrovnik - Lenart - Ruše - Dravograd - Luče - Tržič - Sorica - Col - Divača - Črni Kal – Koper - Piran - Črni Kal - Laze - Ponikve - Celje - Ptuj - Maribor – Dobrovnik,
  • Smer 2: Dobrovnik - Lenart - Ruše - Dravograd - Vransko - Ponikve - Gotenica - Semič - Radeče - Rogaška Slatina - Ptuj  - Ljutomer – Dobrovnik,
  • Smer 3: Dobrovnik - Dol - Brezovica - Medvode - Sorica - Most na Soči - Laze - Divača - Črni Kal - Koper - Piran - Črni Kal - Ilirska Bistrica - Sodražica - Gotenica - Vojnik – Dobrovnik.

Eno izmed največjih strateških transportnih letal na svetu

Letalo C-17, ki tokrat leti v zračnem prostoru Slovenije, je del Programa strateških zračnih zmogljivosti dvanajstih držav, katerega članica je od ustanovitve tudi Slovenija. 

Kot razlagajo v Slovenski vojski, gre za eno izmed največjih strateških transportnih letal na svetu. Pilotirajo jih tudi piloti Slovenske vojske in so bazirana na vojaškem letališču Papa na Madžarskem.

16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije je enota Slovenske vojske, ki v sodelovanju z zavezniki neprekinjeno nadzira dogajanje v zračnem prostoru Republike Slovenije. 

»Da je pri svojem delu suverena in uspešna, so potrebna stalna urjenja njenih pripadnikov z enotami letalstva Slovenske vojske in zavezništva,« pojasnjujejo. 

Komentarji (2)

ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Ko je bil na oblasti Jajo pa so nad Ptujem pogosto leteli helikopterji in povzročali take štime, da človeka kar zmrazi. Jajo je že vedel, kako psihološko jebati rajo...

mislimmmm (ni preverjeno)

čudno, saj so Ptujčani v večini jjanšisti

In reply to by ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Starejše novice