Prihodnji teden se v Mariboru obeta poseben dogodek namenjen vsem ljubiteljem letalstva – Aeros 2019. Obiskovalce čakajo posebna presenečenja, med katerimi je tudi skok s padalom.

Maribor je mesto letalcev. Tako so menili že leta 1912 ob poletu prvega balona nad mestom. Danes pa je najstarejši in najštevilčnejši še delujoč aeroklub na Balkanu – Letalski center Maribor ter mednarodno letališče, ki nosi častitljivo ime pionirja slovenskega letalstva – Edvarda Rusjana.

Poleteli boste lahko z letalom ali helikopterjem

Aeros 2019 se bo odvijal v nedeljo, 19. maja. od 9. do 19. ure na športnem letališču Skoke pri Mariboru, kjer domuje Letalski center Maribor.

Poleg letalskega mitinga bodo dogodek razširili tudi na letalski sejem in na prikaz zgodovinskih letal. Obiskovalcem bodo organizatorji omogočili tudi polet z letalom ali helikopterjem, najpogumnejši pa se bodo lahko preizkusili v jadralnih akrobacijah ali pa skočili s padalom v tandemu. 

V času od 9. do 12. ure bo mogoč ogled raznovrstnih letal: starodobnikov, vojaških letal in tudi novih letal, na tako imenovanem static displayu. V tem času bo mogoč tudi polet z letalom nad mestom Maribor - za 20-minutni polet boste odšteli 35 evrov na osebo, potrebna pa bo predhodna najava prek spletne strani.

Predstavitev različnih letal 

Letalski program traja od 12. do 17.30 ure, kjer se bodo predstavila različna letala in helikopterji – Slovenskega, Hrvaškega, Poljskega, Madžarskega in Francoskega vojaškega letalstva. Ne bo manjkal slovenski letalski As, Peter Podlunšek. Prvič si bo mogoče ogledati tudi razne starodobnike, kot so Tiger Moth, Foker DR I., replika Slepcev Storh, Yak 11, Cesna Bird Dog.

Spomin na bogato Slovensko letalsko kulturno dediščino bo ponovno obudila predstavitev obnovljenega starodobnika Libis in predstavitev knjige »Zaljubljeni v letenje«.

Na voljo bo tudi vstop v pilotsko kabino DC-9., nihče ne bo mogel spregledati ali preslišati glasnega nastopa Galeba G-2 in Madžarskega Gripna.

Ker pa letalski miting ni le poslastica za oči in ušesa, bo poskrbljeno za raznoliko kulinarično ponudbo. Okrepčali se boste lahko s slastnimi burgerji, hrustljavo zapečenimi rebrcami, domačimi štruklji, picami, trendovskimi sendviči in čevapčiči.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice