Slika je simbolična.
Več občinskih spletnih strani je bilo včeraj tarča kibernetskega napada. Med njimi je bila tudi spletna stran ptujske občine.

Spletne strani mnogih slovenskih občin so včeraj klonile.

Najprej so težavo opazili na spletni strani Mestne občine Ljubljane, ko tradicionalna novinarska konferenca ljubljanskega župana na spletni strani ni bila na voljo za ogled. O napadu na spletno stran občine je bila obveščena policija.

Tarča kibernetskega napada je bila tudi spletna stran Mestne občine Ptuj.

»Drži, da je bila tudi spletna stran Mestne občine Ptuj, tako kot tudi spletne strani drugih občin, včeraj tarča hekerskega napada skupine,« so za Ptujinfo povedali na ptujski občini: »Zaradi napada je bilo začasno onemogočeno delovanje spletne strani, ki pa v tem trenutku deluje.«

Tarča napadov tudi vladne strani

V zadnjem obdobju je bilo v Sloveniji že več kibernetskih napadov na spletne strani državnih ustanov in podjetij.

Med drugim je bil nedosegljiv vladni portal gov.si, spletna stran predsednice republike, spletna stran Agencije za varstvo konkurence, spletna stran Banke Slovenije in Varuha človekovih pravic.

Minuli četrtek je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk dejal, da so bile spletne strani tarče napadov onemogočanja storitev oziroma DDoS-napadov.

Dodal je, da je predsednik vlade Robert Golob zagotovil tudi dodatna finančna sredstva in kadrovske okrepitve sektorja za kibernetsko varnost.

Za napadi ruska hekerska skupina? 

Odgovornost za kibernetske napade v Sloveniji je po poročanju 24ur konec marca prevzela ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn in objavila video z nagovorom Sloveniji.

Hekerska skupina je v videu, ki so ga pridobili na portalu, sporočila, da so Slovenijo napadli zaradi pomoči Ukrajini. Zatrdili so, da ne želijo škoditi državi in navadnim državljanom, ter jih pozvali, naj mirno sprejmejo njihove napade.

Napadalci pri tako imenovanem DDoS napadu spletna mesta onemogočijo na daljavo, so pojasnili na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT. To pomeni, da spletno mesto preplavijo z množičnim prometom, ki ga običajno ustvarijo z okuženimi računalniškimi sistemi. Kot so dodali, spletni strežnik zaradi velikega povečanja prometa ne more obdelati vseh zahtevkov, zato spletna stran na zunaj deluje nedosegljiva.

Starejše novice