Foto: Žan Osim
Tradicionalno kurentovanje bo tudi letos poskočno in veselo.

Kurentovanje po mnenju Lonely Planeta spada med deseterico najbolj zanimivih karnevalov na svetu, zato je dogodek vsako leto težko pričakovan.

Pustno rajanje v tradicionalnem ptujskem stilu se bo letos izvedlo že triinšestdesetič, potekalo pa bo pod organizacijo Zavoda za turizem Ptuj in Mestne občine Ptuj.

Letos mineva tudi 150 let od prve zabeležbe ptujske pustne povorke, letošnji festival pa podpira tudi Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Zveni kravjih zvoncev bodo skupaj z ostalimi, tako slovenskimi kot srednje-evropskimi maskami, ponovno napolnili mestne ulice, to pa so ključne podrobnosti v zvezi z letošnjim Kurentovanjem.

Pustne norčije se začnejo s kurentovim skokom

Uradni začetek pustnih norčij se bo opravil s kurentovim skokom v noči z 2. na 3. februar na domačiji 2. princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju.

Takrat bodo kurenti začeli s svojim poslanstvom odganjanja zime v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

Tudi letos sta del dogajanja Etno- in Karnevalfest, ki sta zaslužna za veliki povorki – prva bo v soboto, 11. februarja ponovno združila avtohtone slovenske in tuje like, druga bo pa 19. februarja gostila okrog 2500 udeležencev in s tem upravičila sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji.

18. februarja bo potekal Mestni korzo – zgodovinska povorka, ki bo letos potekala desetič. 20 februarja pa bodo ptujske ulice zavzeli najmlajši – v soorganizaciji z Vrtcem Ptuj se bo izvedla še otroška pustna povorka.

Novost letošnjega Kurentovanja je Kurentova hiša

Letošnja novost je Kurentova hiša, katere otvoritev bo pod okriljem Zveze društev kurentov potekala 3. februarja.

V njej bo predstavljeno poslanstvo kurenta-koranta in njegovega obredja.

Festival ima tudi dobrodelno noto – 11. februarja bo potekala tradicionalna Obarjada, ki velja za največjo humanitarno prireditev v Sloveniji. 

Skupno organizatorji pričakujejo približno 4000 udeležencev iz 10 držav, pokop pusta pa bo potekal 21. februarja. 

Zaradi nastopa Cece številni na nogah

Javnost je letos razburil napovedan nastop srbske pevke Cece, za kar se številni Slovenci zgražajo – po besedah mnogih je to za Kurentovanje sramota.

Drago Slameršak, direktor družbe Radio-Tednik Ptuj in organizator zasebnega dela kurentovanja, pravi, da so ljudem ponudili kar si želijo. Naredili so anketo, kjer so med 1800 odgovori razbrali, da si obiskovalci Kurentovanja želijo več tuje glasbe, Ceca je tako dobila 38 odstotkov glasov.

Ob tem predstavniki poudarjajo, da je ta koncert že skoraj razprodan in da je kljub manjšemu zanimanju 70 odstotkov glasbe na Kurentovanju slovenske.

Županja Nuška Gajšek še dodaja, da etnografski del Kurentovanja ni neposredno povezan s karnevalskim spremljevalnim programom, zato je tudi mnenja, da koncert Cece ne meče slabe luči na tradicionalno dogajanje.

Celotni program in podrobnosti dogajanja tako javnega kot zasebnega dela Kurentovanja so na voljo na tej povezavi

Komentarji (1)

Crvenisti (ni preverjeno)

vecernji hr/tag/crvena-armija

Starejše novice