Foto: Jaka Arbutina
Na Ptuju se bodo ponovno predstavile kmetije s svojimi najboljšimi izdelki, na te datume se bodo odvile tradicionalne Dobrote slovenskih kmetij.

Že ta mesec bo na Ptuju tradicionalna prireditev Dobrote slovenskih kmetij. Festival je star že tri desetletja, letos ga obeležujemo že 34. 

Dobrote slovenskih kmetij bodo letos potekale med 19. in 21. majem v minoritskem samostanu na Ptuju, festival pa bo potekal pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko. 

Slovesnost ob uradnem odprtju festivala bo v petek, 19. maja, ob 12.00, podelitev priznanj pa bo v soboto, 20. maja, ob 13.00 ter v nedeljo, 21. maja, ob 11.00. 

Slavnostna maša bo v nedeljo, 21. maja, ob 10.00.

Gre za izjemno promocijo slovenskega kmetijstva

Kot je povedala ptujska županja Nuška Gajšek, se festivala vsako leto zelo razveseli, »ker je to tudi priložnost, da okusimo, spoznamo in kupimo najkvalitetnejše in pristne slovenske izdelke.«

»Gre za izjemno promocijo slovenskega kmetijstva,« dodaja: »S tem dogodkom krepimo zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane.«

Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, je povedal, da lahko na festivalu vidimo preplet tradicionalnih okusov, znanja naših babic in dedkov, s pridihom moderne tehnologije. 

Obeležili bodo 70. obletnici ptujskega zavoda za kmetijstvo in gozdarstvo in kmetijske šole

Andrej Rebernišek, direktor ptujskega zavoda za kmetijstvo in gozdarstvo, je poudaril, da zavod letos praznuje 70. obletnico delovanja: »Vsi dogodki, ki jih letos organiziramo, so obarvani v smislu našega slogana – 70 let znanja, izkušenj za trajnostno in sodobno kmetijstvo.«

Dodaja, da so se letos pri organizaciji združili s kmetijsko šolo na Ptuju, ki prav tako obeležuje 70. obletnico delovanja: »Odločili smo se, da skupaj nadgradimo ta dogodek.«

»Hočemo pokazati navzven, da je kmetijstvo enotno, da sodelujemo na strokovnem področju in na področju pridelave,« je še povedal Rebernišek. 

Izdelke so že ocenjevali

Ta letni dogodek je namenjen predstavitvi bogate kulinarične dediščine Slovenije. Predstavijo se kmetije s svojimi izdelki, te pa strokovna komisija pred festivalom vsako leto oceni. 

Ocenjevanja so letos že bila, priznanja pa bodo podeljena med festivalom. 

V letih ocenjevanj vsakoletne rezultate strnejo v katalog, ki je opremljen s slikami in kontaktnimi podatki nagrajenih kmetij - tako so te hitro dostopne vsakemu potrošniku, ki prisega na slovensko kvaliteto. 

Da pa so kvalitetni izdelki slovenski kmetij čim bolj dostopni, pa so na spletni strani Dobrot slovenskih kmetij vpeljali tudi način 'spletne trgovine'. Tako lahko na začetni strani le izberete živilo, ki vas zanima, spletna stran pa vas popelje do kmetij, ki ta živila ponujajo. 

Starejše novice