Eko-socialna kmetija Korenika je skozi projekt Pametne vasi za jutri, ki je sofinanciran s sredstvi evropskega skalda za razvoj podeželja, ustvarila paleto izdelkov, ki sedaj zrcalijo medgeneracijsko sodelovanje in tradicionalna znanja.

Eko-socialna kmetija Korenika, ki se nahaja v Šalovcih, v samem osrčju Krajinskega parka Goričko, je uspela v nekaj letih postaviti pravo središče ekološkega kmetovanja. 

»Iščemo skrito dediščino, jo razkrivamo in nekako vgrajujemo v ponudbo naših izdelkov in storitev,« pravi direktor zavoda Korenika Goran Miloševič

Preko evropskih sredstev do nove ponudbe

Zgodba, ki jo piše Eko-socialna kmetija Korenika, je bila vzpostavljena s pomočjo Evropskega socialnega sklada. S pomočjo evropskih sredstev so lahko dosegli napredek na področju razvoja novih izdelkov in storitev.

Tako so v projektu Pametne vasi za jutri, katere aktivnosti so sofinancirane s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada, oblikovali novo paleto produktov.

»S tem želimo pritegniti eno specifično skupino kupcev. Če bomo z lokalnim prebivalstvom skupaj pristopili k temu, bomo ne samo povečali dodano vrednost produktov, ampak povečali tudi zmožnost nekega kvalitetnega življenja na podeželju,« dodaja direktor zavoda Korenika. 

Povezovanje lokalnega prebivalstva

V sklopu projekta Pametne vasi za jutri so na Koreniki povezali stara tradicionalna znanja lokalnega prebivalstva, izvedeli, kaj je tisto, s čimer okolje razpolaga in preko skupnih idej razvili nove produkte. 

»V sklopu projekta smo na Koreniki, na podlagi našega dosedanjega znanja in izkušenj oblikovali metodo, po kateri smo v zbiranje idej vključevali deležnike iz lokalnega okolja, se pravi ljudi, ki tukaj živijo in ki še imajo nek spomin na tradicije in tiste kvalitete, ki počasi minevajo in jih je potrebno ohraniti. Skozi proces izvedbe delavnic smo potem te ideje lokalnega prebivalstva preoblikovali v izdelke, ki jih skupaj z vsemi drugimi oblikujemo v končno ponudbo,« še dodaja Miloševič.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice