Foto: Volim Varaždin, Facebook
Slovenci na Hrvaškem so uradno priznana narodna manjšina. Kot avtohtona narodna skupnost živijo na območju severne Istre, reškega zaledja, Gorskega Kotarja, Medžimurja, Obkolpja in Obsotelja.

Barbara Antolič Vupora, predstavnica Slovencev v Varaždinski županiji, je pred vseč kot desetletjem dala pobudo in aktivno sodelovala pri vzpostavitvi učenja slovenščine na osnovnih šolah v Varaždinski in Medžimurski županiji. Tako je Slovencem tam zagotovljeno, da se otroci učijo materni jezik. 

Na območju Varaždina deluje tudi Kulturno društvo Nagelj, ki z različnimi aktivnostmi približuje slovensko kulturo in povezuje svoje člane z različnimi društvi na Hrvaškem in v Sloveniji. 

Na slovenski strani meje pa to tematiko podpira poslanka Suzana Lep Šimenko (SDS), ki si prizadeva za vzpostavitev čim bolj učinkovite zasnove za približevanje Slovencev matični domovini. 

Se bomo ponovno zapeljali z avtobusom prijateljstva? 

Med Slovenijo in Hrvaško so bile v preteklosti že vzpostavljene redne avtobusne linije, ki so omogočale nemotene prehode med državama. 

Mestna občina Ptuj je pripravila anketo za občane o vzpostavitvi »avtobusa prijateljstva« med Ptujem in Varaždinom. Anketa je sicer že končana, a želja po obnovi linij ostaja. 

Šlo bi za redne avtobusne linije med pobratenima mestoma, pri čemer se je ideja porodila pri predstavništvu slovenske narodne manjšine v Varaždinu, saj je nekoč med mestoma že potekala povezava.

»Meni se zdi, glede na željo ljudi, ki živijo na eni in na drugi strani, po ponovni vzpostavitvi te povezave - zdi se mi to ključno. Ko poslušaš ljudi, slišiš njihove želje, je na nas politikih, da skušamo to uresničiti,« je dejala Lep Šimenko. 

Zaenkrat je projekt na točki iskanja vira financiranja, prehodi pa bodo lažji, ko bo Hrvaška vstopila v schengen. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice