Ob 7. uri se je po državi odprlo več kot 3000 volišč za predčasne državnozborske volitve. Volivci so svoj glas lahko oddali do 19. ure. Kdo bo sestavljal trinajsto slovensko vlado?

Danes je imelo 1.714.376 volilnih upravičencev priložnost, da izbere novo 90-člansko sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Izbirali so med 1636 kandidati, ki so se za poslansko funkcijo potegovali na 25 listah političnih strank.

Delni (neuradni) izzidi glasovanja

SDS Janeza Janše je po preštetih 99,89 odstotkih glasovnic dobila 24,96 odstotka glasov, sledita ji Lista Marjana Šarca in SD Dejana Židana.

Delni izzidi glasovanja po podatkih Državne volilne komisije:

SDS 24,96 %

LMŠ 12,66 %

SD 9,92 %

SMC 9,75 %

Levica 9,29 %

NSi 7,13 %

Stranka AB 5,12 %

DeSUS 4,91 %

SNS 4,20 %

NARODNI SKUPNOSTI 2

Vir: DVK

Janša: Ni nas strah jutrišnjega dne. Veselimo se ga!

Janez Janša, predsednik SDS, je na Twitterju objavil izjavo, v kateri se je zahvalil vsem, ki so šli na volitve in prevzeli svoj del odgovornosti do domovine. »Ni nas strah jutrišnjega dne. Veselimo se ga,« je zapisal. Dodal je, da če bo SDS vodila vlado, jo bo vodila pravično in za dobro vseh državljanov.

Šarec: Želim srečo pri sestavljanju koalicije

Marjan Šarec je ob prvi uvrstitvi v DZ izrazil veliko zadovoljstvo. Prvaku zmagovite SDS Janezu Janši je zaželel srečo pri sestavljanju koalicije, a če se bodo vsi držali izjav pred volitvami, pričakuje, da bo vlado sestavljala LMŠ. Na vprašanje glede sestavljanja vladne koalicije pa je dejal: »Mi ne bomo klicali prvi, bomo pa počakali klic.«

Volilna udeležba 

Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na predčasnih volitvah v državni zbor glasovalo 890.140 volivcev oziroma 51,97 odstotka vseh volilnih upravičencev.

V volilni enoti Maribor so okrajne volilne komisije zabeležile 49,11-odstotno udeležbo, kar pomeni, da se je volitev udeležilo 104.693 od skupno 213.161 volilnih upravičencev.

Trenutni izidi po mandatih v volilni enoti Maribor (štetje glasov še poteka)

V sedmi volilni enoti - volilni enoti Maribor trenutno kaže, da se bodo v parlament uvrstili trije kandidati SDS Viktor Božak (Šmarje pri Jelšah), Karmen Furman (Slovenska Bistrica), Dejan Kaloh (Maribor III), dve kandidatki Liste Marjana Šarca Karina Šenveter (Maribor V) in Lidija Divjak Mirnik (Maribor VII), kandidatka Socialnih demokratov Bojana Muršič (Ruše), kandidat SMC Zdravko Počivalšek (Šmarje pri Jelšah), kandidat Levice Franc Trček (Maribor IV), kandidat Stranke AB Vekoslav Šterman (Maribor IV), kandidat DeSUS Jurij Lep (Ruše) ter kandidat (in predsednik) SNS Zmago Jelinčič - Plemeniti (Slovenske Konjice, Ruše).

Vir: DVK

Že pred dnevi se je naš kolumnist Edi spraševal o tem, ali bo sploh možno oblikovati koalicijo. Kaj je napisal, preberite TUKAJ.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice