Civilna iniciativa za izgradnjo ptujske obvoznice je na ministrstvo za okolje in prostor ter ministrstvo za infrastrukturo poslala ponovni poziv za dopolnitev variant za sprejemanje državnega prostorskega načrta za hitro cesto.

Civilna iniciativa za izgradnjo ptujske obvoznice je na ministrstvo za okolje in prostor ter ministrstvo za infrastrukturo poslala ponoven poziv za dopolnitev variant za sprejemanje državnega prostorskega načrta za hitro cesto Hajdina - Ormož na odseku Ptuj - Markovci.

Ponovno so podali predlog, da se v vrednotenje možnosti vključi še različica, ki bi v celoti zaobšla Ptuj.

Sergeja Puppis Freebairn, vodja odbora civilne iniciative, je ob tem dejala: »Glede na zadnji sestanek iz Markovc je jasno, da bodo študije variant trajale še nekaj časa in glede na to, da bo po informacijah s strani strokovnjakov, umestitev obvoznice v Naturo 2000 zelo težka in dolgotrajna, če ne že nemogoča, smo ponovno podali predlog, da se v vrednotenje variant vključi še različica, ki gre mimo mesta po severni strani in v preteklosti ni bila nikoli resno obravnavana. Glede na to, da je bilo za različne študije porabljeno že zelo veliko davkoplačevalskega denarja in je preteklo že nekaj desetletij, se nam zdi neodgovorno, da se v tej  fazi ne obravnavajo vse možne variante, še posebej, ker je v obravnavi varianta, ki ji lokalno prebivalstvo s civilno iniciativo na čelu močno nasprotuje, ker ne gre za obvoznico, temveč za vpadnico, ki bi dodatno obremenila naše okolje in s tem tudi bistveno poslabšala življenja ljudi na tem področju.«

Foto: Ponoven poziv civilne iniciative za dopolnitev variant za sprejemanje DPN za hitro cesto Hajdina – Ormož na odseku Ptuj - Markovci.

Glede na to, da so se študije šele pričele in bodo trajale precej dolgo, je po mnenju civilne iniciative smotrno, da se sedaj, ko so še na začetku, vključijo vse možnosti, ki so sprejemljive za lokalne prebivalce, torej tudi takšne, ki ne gredo skozi mesto Ptuj, ampak ga v celoti zaobidejo, so sporočili iz civilne iniciative.

Foto: Ponoven poziv civilne iniciative za dopolnitev variant za sprejemanje DPN za hitro cesto Hajdina – Ormož na odseku Ptuj - Markovci.

Civilna iniciativa za izgradnjo ptujske obvoznice pa se ob upoštevanju preteklih študijin evropske zakonodaje, zaveda, da še vedno obstaja možnost, da na koncu tega dolgotrajnega postopka ne bo nobene variante, ki bi bila sprejemljiva tako za lokalno skupnost kot Naturo 2000.

Foto: Ponoven poziv civilne iniciative za dopolnitev variant za sprejemanje DPN za hitro cesto Hajdina – Ormož na odseku Ptuj - Markovci.

Pri iskanju ‘primerne’ trase so v civilni iniciativi upoštevali tudi elemente kulturne dediščine, ki je v Mestni občini Ptuj pomemben dejavnik.

Foto: Ponoven poziv civilne iniciative za dopolnitev variant za sprejemanje DPN za hitro cesto Hajdina – Ormož na odseku Ptuj - Markovci.

Spomnimo. Kljub gradnji podravske avtoceste v zadnjih letih vedno več tovornjakov iz sosednje Hrvaške k nam vozi čez mejna prehoda Središče in Zavrč.

Ptujčanom iz mestnih četrti Jezero in Spuhlja je že večkrat prekipelo zaradi vedno večjega števila tovornjakov, ki se valijo mimo njihovih hiš, na slednje pa so opozorili tudi s protesti. Vse to pa zato, ker država še ni niti določila zadnjega dela trase hitre ceste od Ormoža proti Ptuju. 

Tovorna vozila marsikje drvijo le nekaj centimetrov od hiš in otežujejo vožnjo kolesarjev, saj ob tovornjakih na cesti zanje preprosto ni prostora. Predvsem pa povzročajo hrup, v povprečju 75 decibelov. Domačinko Majdo Radej moti hrup: »Predvsem hrup, tresljaji, ki nam res onemogočajo na splošno življenje in hrup, kar ga sploh več ne moramo prenašati.«

Edina prava rešitev za Ptujčane je hitra cesta od Ormoža proti avtocesti, ki bi bila pravzaprav tudi ptujska obvoznica. A čeprav jo pri Ormožu že gradijo, mimo Ptuja še trasa še ni določena. Civilno iniciativo zato skrbi, da zaradi napovedane širitve in obnove stare ceste južne obvoznice okoli Ptuja sploh ne bo.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Dovolj imamo (nepreverjen)

cest!

Za zelenice - proti cestam!

Starejše novice