Slika je simbolična.
Pristojni si želijo, da bi se šolsko leto začelo po modelu B, torej z učenci in dijaki pri pouku.

Ministrstvo predlaga samotestiranje učiteljev, odločitev pa bo na svetovalni skupini za covid-19 in vladi, je v izjavi po današnjih sestankih z ravnatelji vrtcev in šol dejal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec.

Po modelu B se je sicer končalo lansko šolo leto.

»Želimo si, da bi bili vsi čim dlje v šoli. Prizadevali si bomo, da se šole ne bi zapirale, tudi če bo stanje slabše, bomo naredili vse, da bo šolski prostor odprt,« je danes zagotovil Orehovec.

Spomnil je, da bo tudi v vzgoji in izobraževanju treba izpolnjevati pogoj PCT. Vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju je znova pozval k cepljenju, da bo lahko delo potekalo čim bolj fleksibilno in da bodo šole čim dlje odprte.

»Kdor se ne bo cepil, se bo moral trikrat v tednu testirati,« je ponovil.

Delovni proces bo stekel lažje

Ministrstvo za izobraževanje je strokovni skupini za covid-19 predlagalo samotestiranje tudi za zaposlene v vzgoji in izobraževanju in ne le za osnovnošolce iz zadnjega triletja in dijake.

»Vse je odvisno od vladne skupine, ki danes zaseda na Brdu pri Kranju. Če bodo to odobrili, bo delovni proces stekel veliko lažje,« je povedal Orehovec.

Po besedah državnega sekretarja s to rešitvijo nekako soglaša tudi ministrstvo za zdravje.

»Zagotoviti želimo zdravo učno okolje, da so otroci zdravi. Moramo zaupati učiteljem in ravnateljem, da bodo to varno okolje ustvarili,« poudarja Orehovec.

Kdo bo kril stroške testov?

Na vprašanje, kdo bo plačeval teste, je Orehovec ponovil, da bo to za zaposlene na plečih delodajalcev. Glede plačevanja testov polnoletnih dijakov pa je dejal, da upa, da bo za vse brezplačno.

Orehovec je danes poudaril pomen zaupanja v vzgoji in izobraževanju.

 »Moramo narediti korak naprej, si zaupati in ustvariti varno okolje,« je odgovoril na vprašanje, kdo bo preverjal rezultate testov.

Povedal je še, da so že pretekli mesec od Nacionalnega inštituta za javno zdravje dobili priporočila za šole. Vsaka šola mora zase pripraviti protokole prezračevanja, saj ima vsaka šola svoje specifike in splošna navodila ne bi bila primerna, je še dejal Orehovec.

»Gre za to, da se izvaja naravno prezračevanje. Kjer imajo mehansko prezračevanje, pa na ta način,« je dejal.

Na vprašanje, kako bo z maskami v šolah, je dejal, da vse ostaja enako kot doslej, ni pa znal odgovoriti na vprašanje, ali se lahko nenošenje mask sankcionira.

Starejše novice