Slika je simbolična.
Na volitvah v državni zbor glasovalo tudi 14.593 volivcev iz tujine. V ptujski volilni enoti brez sprememb.

Po preštetih glasovnicah, ki so prispele po pošti iz tujine, in vseh glasovnicah, ki so bile oddane na diplomatsko konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, so znani podatki o glasovanju v tujini.

Iz tujine je skupaj glasovalo 14.593 volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije.

Okrajne volilne komisije so v torek preštele glasove, ki so do vključno 3. maja do 12. ure prispeli po pošti iz tujine, in jih vnesle v računalniški sistem za ugotavljanje izida volitev.

Državna volilna komisija pa je ugotovila izid na tistih veleposlaništvih, kjer je glasovalo manj kot 50 volivcev, in na dveh voliščih v Sloveniji, kjer je po pošti iz tujine glasovalo manj kot deset volivcev, in sicer v Tržiču in Ormožu.

Okrajne komisije so prejele 9454 glasovnic, ki so prispele po pošti iz tujine, na veleposlaništvih oziroma konzulatih pa je bilo skupaj oddanih 5139 glasovnic, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Na predčasnih volitvah v državni zbor 2018 je po pošti iz tujine skupaj glasovalo 9392 volilnih upravičencev, leta 2014 pa je iz tujine skupaj glasovalo 7842 volivcev.

Na veleposlaništvih Slovenije v Atenah, Bratislavi, Budimpešti, Moskvi, Ottawi, Podgorici, Skopju, Varšavi in Vatikanu je bilo skupaj oddanih 459 glasovnic, od tega jih je bilo 447 veljavnih.

Skupaj z glasovnicami, ki so bile oddane na ostalih 21 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, je bilo na 30 veleposlaništvih oziroma generalnih konzulatih oddanih 5139 glasovnic, od tega jih je bilo 5059 veljavnih.

Na omenjenih devetih veleposlaništvih Slovenije v tujini je največ glasov (130) prejela stranka Gibanje Svoboda, SDS je prejela 100 glasov, NSi 47, Levica 44, SD 27, Nestrankarska ljudska lista gibanja Zdrava družba 17, LMŠ 15, Povežimo Slovenijo 13, Naša prihodnost in dobra država 10, SAB devet, Piratska stranka Slovenije sedem, Resni.ca in SNS po šest, Vesna pet, Za ljudstvo Slovenije štiri, Domovinska liga in Zavezništvo osvobodimo Slovenijo vsaka po dva glasova, stranke DeSUS, Lista Borisa Popoviča in Naša dežela pa so prejele po en glas.

Državna volilna komisija bo predvidoma v soboto popoldan sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida, ki bo objavljen v uradnem listu.

Starejše novice