Ptuj in Gorišnica še nista podpisala dogovora o začasni navezavi nove ceste med Markovci in Ormožem na regionalno cesto. Gašperšič je občanom obljubil prizadevanja za izbor južne variante ptujskega dela ceste.

Minister za infrastrukturo, ki opravlja tekoče posle, Peter Gašperšič je včeraj v Markovcih z župani občin ob trasi bodoče hitre ceste Ptuj - Ormož podpisal dogovor o začasni navezavi prvega dela te nove cestne povezave na obstoječo regionalno cesto R2-228.

Dogovor so minister ter predstavnika direkcije za infrastrukturo in Darsa podpisali s predstavniki občin Markovci, Videm, Gorišnica, Ormož, Zavrč in Ptuj, poroča STA. Slednja je imela pomisleke, a se je po polurnem usklajevanju z ministrom za zaprtimi vrati naposled le odločila za podpis, a tega še ni izvedla. Manjka tudi podpis občine Gorišnica.

»Določene stvari smo morali še razjasniti,« je ob vrnitvi za skupno mizo na sedežu Občine Markovci povedal Gašperšič.

Ptujčani so nezaupljivi, ker se bojijo, da ta rešitev ne bo le začasna. Že zdaj opažajo stalno rast prometa na tej relaciji, z uporabo katere se vozniki izogibajo plačilu cestnine na vzporedni avtocesti.

Gašperšič: Gre za začasno rešitev, novega prometa ne bo

Po besedah Gašperšiča je bilo začasno priključevanje dogovorjeno že pred dvema letoma. »Priključitev novo zgrajene ceste (na obstoječo regionalno cesto) ne bo pomenila za te kraje nobenega novega prometa. To bo samo promet, ki bo namesto po stari cesti skozi naselja proti Ormožu potekal delno po novo zgrajeni cesti, potem se bo pa spet zlil na obstoječo prometnico. Ne pričakujemo, da bo to predstavljalo kakšne nove prometne obremenitve za te kraje. Ta promet bi tudi sicer potekal tukaj čez,« je povedal za STA.

Podpisi županov so po njegovih besedah pogoj za nadaljevanje gradnje hitre ceste od Ormoža proti Ptuju oziroma s tem povezanega viadukta Sejanca. »Res si želimo, da je ta priključitev kar se da začasna in da se bo v vmesnem času, ko se bo ta odsek, ki je že umeščen v prostor, gradil, doseglo tudi umestitev v prostor za preostali del. Na ta način bo mogoče čim prej nadaljevati gradnjo,« je dejal.

Sok: To je vprašanje nas vseh 

Prostorsko neumeščen je ptujski del, saj sta dve varianti - severna bi prizadela več naselij, južna je okoljsko sporna. V danes podpisanem dokumentu so se vsi po besedah Gašperšiča zavezali, da si bodo prizadevali za južno varianto. »Vse severne variante so problematične z vidika obremenitev na ljudi, medtem ko je na jugu varianta, ki je problematična z vidika vpliva na okolje,« je dejal.

Na današnjem dogodku so bili prisotni tudi predstavniki civilne iniciative za južno obvoznico, ki so od ministra zahtevali zagotovilo, kdaj se bo lahko ta umestila v prostor. »To je vprašanje nas vseh,« je dodal župan Ormoža Alojz Sok. A Gašperšič jim na to ni znal odgovoriti, saj naj bi to bilo vprašanje za ministrstvo za okolje in prostor.

Tranzitni promet je povečan, opažajo tudi na Hrvaškem

V civilni iniciativi so ob tem predlagali, da bi mejna prehoda Zavrč in Središče ob Dravi do izgradnje hitre ceste zaprli za tranzitni tovorni promet, da bi vsaj tako razbremenili njihove ceste. Gašperšič je povedal, da je o tem že govoril s kolegom s Hrvaške, kjer prav tako opažajo porast tranzitnega prometa na regionalni cesti. »Z obeh strani je bil izražen interes, da bi ta tranzitni promet omejili,«  je dejal. A konkretnega dogovora o tem še ni, še poroča STA.

Po besedah župana Markovcev Milana Gabrovca so dobili zagotovilo, da se bo gradnja hitre ceste nadaljevala najkasneje sredi avgusta. »Cilj nam je, da se gradnja čim prej nadaljuje. Ker če ne bomo zdaj nadaljevali, lahko čakamo še deset let. A z ministrstvom za okolje in prostor ne bomo delali več v rokavicah. Oni ščitijo naravo in živali, kar je prav, a na drugi strani smo ljudje, ki smo prav tako pomembni,« je dejal po poročanju STA.

Upa, da bodo prišli do razumnega kompromisa, ki bo omogočil izgradnjo južne variante hitre ceste, čeprav ta delno teče po območju Natura 2000. Na današnjem sestanku so predstavili tudi dolgo pričakovano prometno študijo, s katero naj bi državo poskušali prepričati, da je trasa južno od Ptujskega jezera bolj smiselna od severne, ki jo zaradi območja Nature 2000 na delu južne trase zagovarja okoljsko ministrstvo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice