Slika je simbolična.
Finančna uprava bo danes na pošto odpremila drugi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2021.

Prvi paket izračunov je blizu 990.000 zavezancem odposlala zadnji dan marca in tisti, ki so lani med letom državi plačali preveč dohodnine, bodo najpozneje danes preplačilo prejeli vrnjeno na svoje bančne račune.

V prvem svežnju so običajno predvsem tisti zavezanci, ki ne uveljavljajo vzdrževanih družinskih članov, ne dosegajo dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskega dohodka. V drugem svežnju sledijo še vsi preostali.

Izračuna pa ne pošljejo tistim zavezancem, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ne prejme podatkov o obračunu dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in to najpozneje do 31. julija.

V prvem svežnju je informativne izračune dohodnine prejelo 989.325 zavezancev, od tega 189.844 s skupaj 35,5 milijona evrov doplačili, 336.817 pa s skupaj 107,8 milijona evrov vračili.

Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana najpozneje do danes. Preostalih 462.664 zavezancev nima niti vračila niti doplačila dohodnine.

Starejše novice