Delodajalci v Sloveniji imajo za zadnje četrtletje letos precej optimistične zaposlitvene obete, 20 odstotkov jih namreč načrtuje rast delovnih mest. Tako kaže raziskava družbe Manpower.

Za vsako četrtletje družba Manpower pripravi napoved zaposlovanja za naslednje četrtletje. Neto napoved zaposlovanja v četrtem trimesečju v Sloveniji je po sezonski prilagoditvi tako plus devetnajst odstotnih točk. To je osem odstotnih točk bolje kot v tretjem trimesečju in šest odstotnih točk bolje kot v enakem obdobju lani. Kaj to pomeni v praksi?

Dvajset odstotkov delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja, štirje odstotki delodajalcev načrtujejo upad, 74 odstotkov delodajalcev pa sprememb v zaposlitveni strukturi ne predvideva. Neto napoved zaposlovanja za prihodnje tri mesece znaša plus 16 odstotnih točk.

Najboljši obeti v gradbeništvu

Pozitivni obeti zaposlovanja se po poročanju delodajalcev in glede na raziskavo družbe Manpower obetajo v vseh desetih gospodarskih panogah. 

Največ zaposlitev, neto napoved znaša plus 25 odstotnih točk, se obeta v gradbeništvu, nekoliko manj, plus 23 odstotnih točk v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva ter nepremičnin. Tretja najboljša napoved pa je v panogi transporta, logistike in komunikacije, kjer neto napoved znaša plus 22 odstotnih točk. 

Med tiste panoge, kjer si obetajo najmanj novih zaposlitev je panoga »rudarstvo in kamnine« s plusom petih odstotnih točk in ter »gostinstvo in hotelirstvo« z neto napovedjo plus devet odstotnih točk.

Največ v severovzhodni regiji

Ob tem velja dodati, da so nekatere tokratne zaposlitvene namere delodajalcev najmočnejše, kar so jih kadarkoli zabeležili. To velja tudi za severovzhodno regijo, kjer imajo najbolj optimistične zaposlitvene obete v zadnjih osmih letih, odkar se izvaja raziskava.

Delovna mesta bodo tako po pričakovanjih odpirali v vseh štirih regijah, v severovzhodni regiji je neto napoved zaposlovanja kar plus dvajset odstotnih točk. Sledi osrednja regija s plus osemnajst odstotnih točk, jugovzhodno s plus trinajst odstotnih točk in jugozahodna regija s plus enajst odstotnih točk.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice