Foto: Branka Keser
Predstavniki strank jasno o tem, kaj podpirajo in česa ne. Brez besed so odgovorili tudi na to, ali so za legalizacijo marihuane in obvezno služenje vojaškega roka, pa tudi, ali podpirajo predlog, da lahko istospolni partnerji posvojijo otroke.

Dober teden dni do volitev smo uredništva Ljubljanainfo, Mariborinfo, Ptujinfo in Sobotainfo ter televizija TV IDEA pripravili soočenje Danes za jutri, soočenje za prihodnje generacije. 

Mnenja so soočili Marjan Šarec, LMŠ - Lista Marjana Šarca, Tanja Fajon, SD - Socialni demokrati, Aleš Hojs, SDS - Slovenska demokratska stranka, Robert Golob, Gibanje Svoboda, Matej Tonin, NSi - Nova Slovenija, Luka Mesec, Levica in Zdravko Počivalšek, Povežimo Slovenijo.

Med drugim so se v soočenju predstavniki strank jasno opredelili, kaj podpirajo in česa ne, pa naj gre za obvezno služenje vojaškega roka ali legalizacijo marihuane. Kakšni so torej njihovi odgovori?

Zmeden odgovor Tonina o podpiranju vojaškega roka

Predstavniki strank so odgovarjali na nekaj hitrih, morda malce provokativnih vprašanj, ali pa lahko rečemo, na vprašanja, ki znajo razdvajati. In sicer z zelenim loparčkom za 'da' in rdečim loparčkom za odgovor 'ne'.

Na prvo vprašanje, ali so izkoristili turistični bon, so vsi predstavniki odgovorili pritrdilno, razen Aleš Hojs iz vrst SDS, ki očitno svojega bona še ni izkoristil. 

Podobno je bilo pri naslednjem vprašanju, ko smo predstavnike spraševali, ali so kdaj plačali kazen zaradi prehitre vožnje.

Tudi tukaj so skoraj vsi enotno odgovorili, da so že morali plačati kazen, pri čemer je izstopal le Robert Golob, predsednik Gibanja Svoboda.

Vedno razdvajajoče vprašanje o podpiranju vojaškega roka, predvsem v luči vojne v Ukrajini, se je izkazalo tudi na tem soočenju.

Med tem, ko sta Hojs in Počivalšek odgovorila pritrdilno, je za nekoliko zmede poskrbel obrambni minister Tonin, sicer iz vrst NSi, ki je odgovoril kar z obema loparčkoma, torej z 'da' in 'ne'. Na drugi strani pa vojaškega roka ne podpirajo v LMŠ, SD, Levici in Gibanju svoboda.

Mesec in Golob že uživala drogo

Tudi ob vprašanju o posvajanju otrok s strani istospolnih parov so se odgovori razlikovali glede na strankarski pol. Med tem, ko LMŠ, SD, Gibanje svoboda, Levca in presenetljivo tudi stranka Povežimo Slovenijo posvajanje podpirajo, pa so drugačnega mnenja v stranki SDS in NSi.

Kakšno mnenje pa imajo o legalizaciji marihuane po vzoru Nizozemske? V LMŠ, SD, Levici in Povežimo Slovenijo so na vprašanje odgovorili pritrdilno, v Gibanju svoboda in NSi legalizacije ne podpirajo, zanimivo pa je, da je Aleš Hojs odgovoril, da v SDS očitno takšno vrsto legalizacije delno podpirajo.

Predstavnikom strank smo postavili tudi vprašanje, ali so sami kdaj že uživali drogo. Skoraj vsi so odgovorili, da drog še niso uživali, sta pa bila morda najbolj iskrena Luka Mesec in Robert Golob, ki sta odgovorila pritrdilno.

Razdvajajoče vprašanje evtanazije

Na vprašanje, ali sami hodijo v cerkev, so pritrdilno odgovorili Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Aleš Hojs in tudi Marjan Šarec.

Da cerkve ne obiskujejo, pa so odgovorili Luka Mesec, Tanja Fajon in Robert Golob.

Do podpore evtanaziji v Sloveniji so se opredelili v stranki LMŠ, Levica, SD in Povežimo Slovenijo, med tem, ko evtanazije ne podpirajo v SDS, NSi in Gibanju Svoboda. Predstavnike strank smo povprašali tudi, ali so sami cepljeni proti koronavirusu, na kaj so prav si odgovorili pritrdilno.

Eno izmed vprašanj se je glasilo tudi: »Smo s tem, ko nismo govorili o stranskih učinkih cepljenja proti koronavirusu, od cepljenja dejansko odvrnili še več ljudi?«

Šarec, Fajon, Golob, Tonin in Počivalšek so na vprašanje odgovorili pritrdilno, Mesec je odgovoril neodločeno z obema loparčkoma, Hojs pa je odgovoril, da ljudi z negovorom o stranskih učinkih nismo odvrnili od cepljenja.

Kradli že Hojs, Golob in Mesec

Na zelo zanimivo vprašanje, ali so sami že kdaj kaj ukradli, so Aleš Hojs, Robert Golob in Luka Mesec odgovorili pritrdilno. 

Povprašali smo jih tudi o letošnjem poletju, in ali so si že rezervirali dopust. Prav vsi predstavniki strank so odgovorili, da tega še niso storili, razen Marjan Šarec.

Skoraj pritrdilno so predstavniki odgovorili na vprašanje, ali so srečni. Val zelenih loparčkov je zmotil le rdeč loparček Roberta Goloba, ki je odgovoril negativno, torej, da ni srečen.

Za konec smo jih povprašali še, ali so se na katero izmed naštetih vprašanj zlagali, kjer so prvič vsi odgovorili enotno, in sicer, da se niso zlagali.

Komentarji (1)

ptujinfo.com (ni preverjeno)

Vlado Kreslin

Starejše novice