Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, je ob robu petkovega obiska na 'drugi strani Trojan' odgovarjal tudi na temo Letališča Edvarda Rusjana Maribor in ptujske obvoznice.

Glede problematike ptujske obvoznice, ki se vleče že lep čas, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec jasnega odgovora nima: »Celotna hitra cesta Ormož -  Ptuj verjamem, da se bo pričela graditi prihodnje leto in bomo vzporedno s tem lahko vodili postopek javnega naročila in pridobivanje gradbenega dovoljenja za drugo etapo. Kar se pa tiče južnega ali severnega dela okrog Ptuja, pa se morajo Ptujčani regijsko sami dogovoriti. Sam menim, da bo potrebno presekati gordijski vozel in jo nekje umestiti.«

Kot je dejal, je umestitev obvoznice čez območje Nature 2000 po njegovem mnenju eden bolj optimalnejših predlogov.

Potniškega prometa na Letališču Edvarda Rusjana Maribor ni, bi pa letala lahko parkirali, so sredi junija obelodanili v družbi DRI upravljanje investicij, ki od julija 2019 upravlja z mariborskim letališčem. Minister nad to možnostjo ni navdušen.

»Mariborsko letališče ima veliko perspektivo, ne pa parkiranje starih letal. Lepo vas prosim, to ne pride v poštev,« je neposreden Vrtovec. 

Priznava pa, da ni omembe vrednega zanimanja za najem letališča, odkar je prevzel vajeti ministrstva za infrastrukturo. »Ne kaj preveč. To letališče ima izjemno lokacijo, ki ima zelo temačno preteklost,« pravi Vrtovec, ki priznava, da bo za oživitev letališča potrebnega več državnega napora.

»Imam idejo, da bi to letališče izkoristili za velik logistični center z možnostjo pristajanja cargo letal, podaljšanje proge je zato smiselno urediti in spremembo državnega prostorskega načrta. Na ta način bi lahko bolj optimalno izkoristili izjemno logistično lego mariborskega letališča ob avtocesti, ob železnici, blizu je Zagreb, Budimpešta, Dunaj ... To je lahko izjemna priložnost za drugi tir in Luko Koper,« meni minister.

Tunel pod Mariborom finančno velik zalogaj

Dotaknili smo še vprašanja tunela pod štajersko prestolnico, ideje mariborskega župana Saše Arsenoviča. Pogovori z županom tečejo, priznava Vrtovec, a hkrati dodaja, da gre za idejo, ki bo velik finančni zalogaj.

»So pa to ideje, ki jih je treba zarisati, preračunati, časovno pa se nočem zakleti, kdaj bi lahko to bilo. Nimam natančnih podatkov, še predaleč je vse skupaj,« pravi Vrtovec. 

Vrtovec napoveduje tudi prihod Uberja

Ameriško podjetje, ki po ugodnih cenah ponuja prevoze za vsakogar, ki želi priti od točke a do točke b, deluje že skoraj po vsem svetu. Kmalu vendarle tudi v Sloveniji? Vrtovec prikimava, a ne izdaja, kdaj.

»Pripravljamo zakonodajo, ne samo za Uber, ampak da taksimeter ne bo edina možnost plačevanja taksija,« pravi minister in odgovarja na očitke taksistov, ki se bojijo izgube strank: »Ne vem, zakaj nasprotujejo, ker bi lahko tudi oni šli na te platforme, saj lahko sami ustvarjajo. Ne govorimo le o Uberju, govorimo o mnogih drugih platformah.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice