Civilna iniciativa za ptujsko obvoznico je oporekala projektu obnove Ormoške ceste in Spuhlje, zato so na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo sklenili z načrti začeti skorajda od začetka.

Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo so predstavili novo projektno nalogo za izdelavo idejne zasnove za izvedbo okoli 1.860 metrov glavne ceste v naseljih Spuhlja in Ptuj.

V dopisu Mestni občini Ptuj so zapisali: »Prosimo vas, da projektno nalogo natančno pregledate, jo posredujete v pregled in podpis civilni iniciativi ter podate uradno mnenje.«

Glavna cesta G1-2/0249 poteka deloma skozi naselji Spuhlja in Ptuj, deloma pa izven naselja. Gre za povezovalno cesto, ki Ptuj povezuje z Ormožem in mednarodnim mejnim prehodom Središče ob Dravi, Ormož pa z avtocesto A4. 

Vozišče je dotrajano

»Širina obstoječega vozišča je med šest in sedem metrov. Vozišče ceste je v slabem stanju, dotrajano in mestoma z neurejenim odvodnjavanjem. Pojavljajo se mrežaste razpoke, udarne jame, mestoma kolesnice ter zaplate zaradi popravljanja vozišča. Površine za pešce so v naselju Ptuj deloma obojestransko urejene, deloma enostransko, v naselju Spuhlja pa jih ni. Na obravnavanem odseku se nahajata tudi dva para avtobusnih postajališč. Cestna razsvetljava je urejena, vendar ne ustreza zahtevam veljavnih pravilnikov in smernic,« so stanje Ormoške ceste povzeli na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo.

V Civilni iniciativi za ptujsko obvoznico so presenečeni

V Civilni iniciativi za ptujsko obvoznico so presenečeni, da so se na Direkciji Republike Slovenije odločili za izdelavo nove projektne naloge. S tem se bo namreč izvedba nujno potrebnega projekta časovno precej zamaknila.

Predsednica Civilne iniciative za ptujsko obvoznico Sergeja Puppis Freebairn je v dopisu Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo in Mestni občini Ptuj poudarila: »Še posebej smo presenečeni, ker ste v zadnjih mesecih s strani Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo proti civilni iniciativi in tudi občanom, ki jih ista zastopa, dajali signale v smislu izvedbe 'zdaj ali nikoli', predvsem vezane na finančno konstrukcijo projekta. Prav tako ste se oddaljili od svojih zavez, ki ste jih dali na zboru krajanov Budina Brstje dne 9. maja 2019, da bo obstoječi predlog projekta 'koordiniran' v smislu dopolnitve mešanih površin za pešce in kolesarje, potem ponovno predstavljen krajanom in nato gremo v izvedbo. Vse s ciljem, da se zadeva časovno pohiti.«

Civilno iniciativo je presenetila tudi zahteva po podpisu, saj civilna iniciativa po zakonu ne spada med urejevalce prostora, temveč lahko le sodeluje v postopku urejanja prostora.

Prebivalci si želijo mešanih površin za pešce in kolesarje, projektna naloga tega ne predvideva

V civilni iniciativi so Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo in Mestno občino Ptuj pozvali, da jim posredujeta informacije glede nove časovnice in financiranja projekta.

Spomnimo: v civilni iniciativi pri rekonstrukciji predlagajo obstoječo širino cestišča, da ne bi preveč posegli v stvarno premoženje prebivalcev. Želijo si tudi znižanje nivelete cestišča, elementov za umiritev prometa, ustrezno urejeno odvodnjavanje meteornih voda ter mešano, ne ločeno, površino za pešce in kolesarje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice