Kaže, da lahko konec tedna pričakujemo pravo zimsko pravljico.

Snega do nižin je v letošnji zimi bilo le malo, prizanašale so jim tudi nizke temperature.

Konec tega tedna se bo meja med mrzlim polarnim zrakom in občutno toplejšim sredozemskim pomaknila prek območja Alp in naših krajev proti jugu vse do južnega Balkana.

»Na vreme pri nas bo hladna fronta od severa začela vplivati v drugem delu noči na petek, ko se bodo padavine krepile, dež pa bo v notranjosti Slovenije kar hitro prehajal v sneg. Sneženje bo predvidoma najmočnejše v petek v jutranjem in dopoldanskem času, sredi dneva pa bo oslabelo in popoldne povsod že ponehalo. Ob prehodu hladne fronte bo zapihal okrepljen in mrzel severovzhodni veter, na Primorskem pa zmerna do močna burja,« napoveduje Agencija Republike Slovenije za okolje.

Ker bodo temperature zraka zjutraj ob začetku padavin pozitivne, bo sneg po nižinah sprva južen in se bo dobro oprijemal drevja, tako da bo petkovo dopoldne marsikje pričaralo pravo zimsko pravljico.

Kaj lahko torej pričakujemo? Po nižinah osrednje Slovenije lahko v petek dopoldne v manj kot šestih urah zapade od pet do deset centimetrov snega, nad nadmorsko višino okoli 500 metrov pa tudi okoli 15 centimetrov.

»Vozne razmere bodo torej v petek dopoldne povsem zimske, se bodo pa popoldne najverjetneje že izboljšale.«

Sobota in nedelja bosta nato povečini sončna, a razmeroma mrzla zimska dneva. Na Primorskem bo še pihala burja, po kotlinah v notranjosti pa bo predvsem v jutranjem času lahko megleno.

Starejše novice