Vir: Gorska reševalna zveza Slovenije, Facebook.
Gorski reševalci so danes zjutraj prejeli klic, da se na območju Konjskega sedla nahaja premražen tuj državljan. Ta se je sicer v gore odpravil že včeraj, tam prenočil, nato pa zaradi neprimerne obutve utrpel hude ozebline.

Gorski reševalci so danes zjutraj prejeli klic, da se na območju Konjskega sedla nahaja tuj državljan, ki je podhlajen, neprimerno opremljen in onemogel. 

Opravili so reševalno akcijo, v kateri so ugotovili, da se je pohodnik sicer v gore odpravil že včeraj, tam prenočil, danes pa zaradi neustrezne opreme, med drugim tudi dotrajanih superg, utrpel hude omrzline ter močno podhladitev

Pohodnik močno podhlajen in z resnimi ozeblinami na spodnjih okončinah

Kot so zapisali na Gorski reševalni zvezi Slovenije

»Današnje mrzlo jutro smo prejeli klic premraženega tujega državljana s Konjskega sedla (2020 metrov). Stekla je reševalna akcija, aktivirano je bilo Društvo gorske reševalne službe Mojstrana in helikopter Slovenske vojske

Ob prihodu združene ekipe Gorske reševalne zveze Slovenije in Helikoptrske nujne medicinske pomoči je bilo ugotovljeno, da je pohodnik močno podhlajen in z resnimi omrzlinami na nogah.«

Oseba v gore odšla že včeraj in tam prenočila 

Tuji državljan se je na Konjsko sedlo sicer odpravil že včeraj - v torek, tam postavil bivak in prenočil. 

Kot lahko razberemo iz nastale situacije, je posameznik podcenjeval trenutne zimske razmere. 

Gorski reševalci so objavili fotografije njegovih čevljev, ki so predstavljali raztrgane športne superge z vidno dotrajanim podplatom. Prav tako je bil oblečen v premalo toplo jakno s kapuco. 

Vir: Gorska reševalna zveza Slovenije, Facebook.

Moški prepeljan v bolnišnico, zveza opozarja na previdnost 

Oseba je bila po koncu reševalne akcije prepeljana v bolnišnico Jesenice, kjer poteka njeno nadaljnje zdravljenje. 

Na Gorski reševalni zvezi Slovenije so opozorili, da v primeru nesreč in težav v gorah ljudje pravočasno pokličejo na pomoč (številka 112). 

»Pozimi je v gorah nujno potrebna celotna zimska oprema in več znanja, saj je teren veliko bolj zahteven in nevaren - dnevi so krajši in temperature nižje,« so še dodali. 

Starejše novice