Štajersko društvo Humanitarček bo tudi letos polepšal božične praznike starostnikom v stiski. Skušali jim bodo pričarati nepozabno božično večerjo, četudi iz škatle, in pri tem izpolniti še kakšno željo.

V društvu Humanitarček bodo tudi letos božično večerjo za svoje uporabnike izvedli nekoliko drugače. V njihov projekt Vida je trenutno namreč vključenih 1459 uporabnikov, četudi v društvu poudarjajo, da živi na pragu revščine okoli 90 tisoč starostnikov.

Zaradi že dolgo trajajoče epidemije so se v Humanitarčku že prejšnje leto odločili, da bodo božično večerjo, predvsem zaradi varnosti uporabnikov, izpeljali nekoliko drugače.

»Lanska epidemija in 'lockdown' sta nas naučila, da moramo včasih razmišljati izven okvirjev, včasih pa 'v škatli',« pravijo v društvu Humanitarček.

Preprosta škatla, a polna dobrot

V društvu so se zato odločili, da bodo tudi letos izvedli akcijo 'škatlirane božične večerje', pri čemer pa potrebujejo pomoč ljudi. A kako bo akcija sploh potekala?

Zainteresirani, ki bi želeli starostnikom pričarati nepozabno božično večerjo in praznike, se preko spletnega obrazca prijavijo med prijavljence. »Brez skrbi, ne boste kuhali, morda boste lahko pekli. Nikakor pa ne bo zelo zahtevno,« razlagajo v Humanitarčku.

Kmalu bodo prijavljeni posamezniki na elektronski naslov prejeli specifiko starostnika. »Nekateri imajo sladkorno bolezen, eni so alergični na sezam, tretji ne marajo lešnikov,« dodajajo v društvu.

Nato bodo prijavljeni pripravili škatlo, ki jo bodo lepo okrasili, vanjo pa bodo zložili stvari, ki bodo služile za božično večerjo. 

»To pomeni, da bodo v škatli vse drugo kot osnovne stvari. Osnovni paket namreč prejmejo po redni poti. V škatli bodo tako stvari za 'pocrkljat', na primer suha mesnina, morda majoneza, ki si jo je dejansko zaželel eden od starostnikov, ali pa bodo to lepi prtički ali dišeča svečka,« razlagajo v Humanitarčku.

»To ni in ne bo škatla preživetja, ampak škatla za dušo«

Ko bo škatla pripravljena, jo bodo, po besedah Humanitarčka, prevzeli palčki pomagalčki. Z drugimi besedami, DPD Slovenija, ki bodo škatlo prevzeli na naslovu prijavljencev, in jo nato odnesli na naslov starostnika, ki mu je namenjena. 

»Namen je torej preprost. To ni in ne bo škatla preživetja, ampak bo škatla za dušo. Stvari, ki so jim nedosegljive, ki si jih želijo. In čeprav se trudimo upoštevati njihove želje in specifike, nam pri takšnem številu in dejstvu, da smo prostovoljci, v resnici ne uspe vedno,« zaključujejo v Humanutarčku.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice