Epidemija koronavirusa ni samo zdravstvena kriza, temveč tudi okoljska. Zaradi splošne uporabe zaščitnih mask in testov za samotestiranje se povečujeta tudi onesnaženost in smetenje okolja. Pa sploh veste, kam s temi odpadki?

Širjenje bolezni covida-19 se je sprevrglo v svetovno pandemijo, ki predstavlja hudo grožnjo človeštvu.

Prav zato je Svetovna zdravstvena organizacija izdala smernice, ki državam pomagajo zmanjšanje širjenja virusa v javnosti, kot je skrb za higieno rok, upoštevanje socialne distance, poleg tega pa tudi nošenje mask in samotestiranje. 

Vendar, maske in testi za samotestiranje so izdelani iz neobnovljivih polimerov na osnovi nafte, torej iz materialov, ki niso biološko razgradljivi in so posledično nevarni za okolje

Zanemarjanje resnosti tega vprašanja lahko vodi do sproščanja velikih ton mikroplastike na odlagališča, pa tudi v okolje, kar lahko ima velike posledice za naravno okolje in živali.

Prav zaradi tega so se oglasili tudi v mariborski Snagi, kjer poudarjajo, da se odpadke v gospodinjstvih z bolniki, ki kažejo znake okužbe s koronavirusom, in druga zaščitna sredstva, ki se uporabljajo zaradi preventivnih razlogov, lahko odvrže izključno v posodo za mešane komunalne odpadke.

Kam pa z odpadki od samotestiranja?

Podobno je tudi z odpadki od samotestiranja. Pri tem na Snagi opozarjajo, da naj posamezniki embalažno škatlico  ter priložena navodila odložijo v zabojnik za papir in karton, ostanke samotestiranja pa odložijo v vrečko, ki ni dostopna otrokom, jo zavežejo, pustijo 72 ur ter jo nato odložijo v črni zabojnik za mešane komunalne odpadke.

Pri tem nikakor ne odlagajte vreč z zaščitno opremo v zabojnike, ki so namenjeni zbiranju ločenih frakcij odpadkov - biološki odpadki, kovinska in plastična embalaža, papir ali steklo.

Prav tako rokavice iz lateksa ali podobnih materialov, ki se uporabljajo za nakupe ali druge namene, niso embalaža in zato ne sodijo v posodo za embalažo.

»Naj ti odpadki ne pristanejo na pločnikih, zelenicah in drugih javnih površinah, kot se to pogosto dogaja z uporabljenimi maskami in rokavicami, kar je nedopustno. Bodimo odgovorni,« zaključujejo na Snagi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice