Pomlad je tukaj in pomladni dnevi so kot nalašč za kratke izlete po Sloveniji. Izbrali smo 12 izjemnih kotičkov naše države, v kateri se skrivajo številni zanimivi kotički.

Tukaj je nekaj predlogov za enodnevne izlete po Sloveniji, da boste lahko svoje dneve popestrili boljše in ceneje kot pa z letovanji v oddaljenih krajih. Slovenija je čudovita in nudi ogromno možnosti za najrazličnejše želje po doživetjih.

Hrastovlje

Mediteranska vas Hrastovlje je mednarodno poznana po freskah tamkajšnje lokalne cerkve Svete Trojice, ki stoji za kamnitim obzidjem. Destinacija bo še posebej navdušila vse ljubitelje umetnosti, saj je v cerkvi čudovita in znamenita freska Mrtvaški ples, ki je pozno-srednjeveška alegorija smrti – sprevod različnih ljudi iz takratne družbe, ki skupaj z okostnjaki korakajo proti smrti. Motiv izvira iz epidemij kuge in sporoča, da smrt ne izbira med bogatimi in revnimi, mladimi in starimi, prav tako je ni mogoče podkupiti.

Lendava

Najbolj vzhodno mesto Slovenije tik ob meji z Madžarsko leži pod vznožjem Lendavskih goric in ob reki Ledavi. Multikulturno mesto daje možnosti za tiste željne počitka in za tiste bolj aktivne. Razvajate se lahko v Termah Lendava, svoje brbončice na kmečkih turizmih, razgled pa lahko občudujete na razglednem stolpu Vinarium Lendava. Uživate lahko tudi v v lendavskem gradu, v katerem se nahaja Galerija–muzej Lendava, v cerkvi Svete Trojice pa si lahko ogledate mumijo Mihaela Hadika, enega izmed junakov iz bojev proti Turkom.

Piran

Obmorsko istrsko srednjeveško mestece je čudovito v vseh letnih časih. Mesto ima kar devet cerkev, v katerih se boste naužili sakralne umetnosti. A ne le sakralne, Piran je prav tako prepojen z zgodovino umetnosti. Središče mesta predstavlja Tartinijev trg, na katerem je postavljen Tartinijev spomenik, trg pa obkrožajo vse pomembnejše piranske stavbe – Tartinijeva rojstna hiša, občina, bivša knjižnica, Benečanka, mesta galerija ... Če se boste povzpeli na vrh mesta, si boste lahko ogledali ostanke mestnega obzidja iz 15. in 16. stoletja. Za najmlajše bo zanimiv obisk akvarija in solin. Če želite izlet popestrit z aktivnostjo v naravi pa se lahko zapeljete do Nanosa, na katerega vodijo čudovite peš poti.

Štanjel

Štanjel vas bo navdušil, saj je eno najstarejših naselij na Krasu, ki je bilo poseljeno že v prazgodovini, utrjeno pa v času antike. Med svetovnima vojnama je Štanjelu svoj pečat vtisnil tedanji župan in arhitekt Maks Fabiani. Na svoj račun boste prišli vsi ljubitelji dobre hrane in pijače, medtem ko si boste ljubitelji narave lahko ogledali Ferrarijev vrt, ljubitelji umetnosti pa domnevno najstarejšo stavbo Kraško hišo iz 14. in 15. stoletja, štanjelski grad in razstavo Spacalovih likovnih del v njem.

Ptuj

Ptuj je najstarejše slovensko mesto, ki je bilo poseljeno že v pozni kameni dobi, v antiki pa se je razvila rimska utrdba Poetovio. Mestece, ki ste ga zagotovo že videli pa ponuja ogromno zanimivosti za vse. Kulturne navdušence čakajo Ptujski grad in Minoritski in Dominikanski samostan, v času pusta na Ptuju poteka Kurentovanje in v okviru tega največja likovna prireditev Ex-Tempore Ptuj. Poleti pa si boste lahko dneve in večere popestrili na Dnevih poezije in vina.

Cerkniško jezero in grad Snežnik

Navdušeni boste nad Cerkniškim jezerom, ki je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Našli ga boste med Javorniki, Bloško planoto in Slivnico. Tam se boste lahko v suhem delu leta sprehajali in kosili travnik, v drugem delu leta pa boste, na takrat največjem jezeru v Sloveniji, lahko veslali in ribarili. Nedaleč od jezera pa boste na svoj račun spet prišli ljubitelji umetnosti, v neposredni bližini se namreč nahaja grad Snežnik, ki je nastal v 11. stoletju, danes pa boste lahko v njem videli prvotno pohištvo grajskih soban iz 19. stoletja. Snežnik je eden najlepše ohranjenih gradov pri nas.

Park vojaške zgodovine Pivka

Sicer izlet, ki bo še posebej zanimiv za moški populacijo, bo navdušil tudi najmlajše, ne bo pa pustil ravnodušnega niti nežnejšega spola. Park vojaške zgodovine Pivka je muzejsko doživljajsko središče, ki obiskovalcem predstavi bogato vojaško-zgodovinsko dediščino strateško pomembnega območja današnje Slovenije. Ogledali si boste lahko eno največjih tankovsko-artilerijskih zbrirk v tem delu Evrope. Razstavljeni so topi, tanki, oklepna vozila in tudi eksponati iz časa slovenskega osamosvajanja, na primer helikopter gazela TO-001 Velenje. Prav tako si boste lahko ogledali zunanjost in notranjost diverzantske podmornice P-913.

Goriška Brda

Goriška Brda ležijo ob meji med Slovenijo in Italijo in so kot regija znana po dobri pijači in jedači. V središču Goriških Brd se nahaja vasica Šmartno, ki sama po sebi velja za kulturni spomenik, tam si boste lahko ogledali grad Dobrovo, ki se dviguje na vzpetini in je s svojo renesančno podobo 17. stoletja viden že od daleč. Goriška Brda pa bodo še posebej zanimiva vsem, ki ste spremljali slovensko nadaljevanko Ena žlahtna štorija, ki se je dogajala prav tam.

Kostanjevica na Krki

Vsem ljubiteljem umetnosti svetujemo obisk Kostanjevice na Krki. Je eno izmed najmanjših in najstarejših slovenskih mest in najstarejše mesto na Dolenjskem. Stari del mesta se nahaja na otoku v meandru reke Krke. Kraj je razglašen za kulturni spomenik prve kategorije in je v celoti zaščiten. Obvezen je obisk Galerija Božidarja Jakca v stavbi bivšega cisterijanskega samostana, v kateri vas bodo navdušila dela slovenskih ekspresionistov.

Ribniško Pohorje

Ribniško Pohorje vas v vseh letnih časih vabi na izlete v naravi. S svojimi smučarskimi in tekaškimi progami ima že dolgoletno tradicijo, tja se boste radi vračali v vseh letnih časih. Med Ribniškim Pohorjem in Roglo se nahaja več majnih jezer, imenovanih Lovrenška jezera, do katerih vas bodo privedle lesene brvi.

View this post on Instagram

It looks so peaceful doesn’t it? ??

A post shared by IfeelsLOVEnia (@ifeelslo) on

Vogel

Vogel je 1923 m visok hrib, ki leži v jugovzhodnem delu Julijskih alp, a je obenem tudi visokogorsko smučišče in priljubljena poletna izletniška točka v območju Triglavskega narodnega parka. Očaral vas bo v vseh letnih časih.

Črni Kal

Črni Kal in okolica ponujata ogromno zanimivosti, za vse željne športnih aktivnosti in za vse željne romantičnih ogledov sakralne arhitekture. V neposredni bližini Črnega Kala vas bo navdušila cerkev svetega Valentina, ki ima rahlo nagnjen zvonik, sami pa boste presodili, ali je nagnjen bolj, kot stolp v Pisi. V bližnji vasi Osp pa boste na svoj račun prišli vsi športni navdušenci, ki se boste s plezanjem lahko preizkusili na polkrožni previsni steni plezališča Osp, ki je nastala kot posledica udora nekdanjega jamskega stropa.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice