Vir: občina Piran
Zaradi visokega plimovanja morje v zadnjih dneh poplavlja nižje ležeče dele slovenske obale. Najhujše je v Piranu, kjer se je danes že tretji dan oglasila opozorilna sirena.

V Piranu se je danes, že pred 8. uro zjutraj, ponovno oglasila sirena, ki je prebivalce mesta opozarjala na ponovno nevarnost poplav.

Agencije Republike Slovenije za okolje je v torek, 22. novembra, ko je bil Piran najhuje poplavljen, sporočila, da so na mareografski postaji v Kopru izmerili peto najvišjo gladino morja od leta 1961.

S poplavno vodo so se soočali tudi v Kopru in Izoli, kjer so tako gasilci kot lastniki določenih obratovalnih objektov postavljali baraže in protipoplavne vrečev upanju na omilitev potencialne škode.

Voda je kljub naporom preprečitve vdrla v pritličja stanovanjih in lokalov. Škoda je nastala tudi na avtomobilih, ki jih lastniki kljub pravočasnim opozorilom niso umaknili iz najnižjih delov središča mesta.

Po besedah vodje intervencije Petera Ventina so bila poplavljena pritlična stanovanja, nekaj trgovinic, slaščičarna in še en gostinski lokal. 

Poplavilo tudi Sečoveljske soline

Tudi v Krajinskem parku Sečoveljske soline so povedali, da tako visoke vode ne pomnijo v svoji 20-letni zgodovini upravljanja z zavarovanim območjem.

»Tako visoke vode ne pomnimo v svoji dvajsetletni zgodovini, to so podnebne spremembe,« so v torek sporočili iz Krajinskega parka Sečoveljske soline.

Iz uprave za zaščito in reševanje sporočajo, da je regijski center za obveščanje danes, minuto pred 8. uro, v Kopru zaradi visokega plimovanja morja ponovno sprožil sireno kot opozorilo na nevarnost.

Voda je tudi v sredo, 23. novembra 2022 znova prestopala bregove, vendar ni bilo tako hudo kot v torek zjutraj. 

Za danes naj ne bi bilo izdanih posebnih vremenskih opozoril za večje nevarnosti.

Starejše novice