Govorice, da je slovenski šport podhranjen, da se vlaganje v športne klube iz različnih panog enostavno ne splača, slišimo na vsakem koraku. To bi se v prihodnje znalo spremeniti.

V stranki NSi so predlog novele zakona o dohodnini in predlog novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki naj bi izboljšal situacijo športnih organizacij.

»Mi smo že pred dvema letoma, kot opozicijska stranka vložili dvojček, torej predloga dveh zakonov, s katerima bi omogočili, da bi donatorji športnim organizacijam tudi imeli kaj od tega. V praksi gledano, bi donator dobil davčno olajšavo v višini dvakratne donacije,« pravi poslanec iz vrst NSi Jožef Horvat.

Kako bi torej zadeva delovala v praksi?

»V kolikor bi določen samostojni podjetnik ali družba z omejeno odgovornostjo donirala v višini tisoč evrov, bi mu država pokazala določeno priznanje in mu davčno osnovno zmanjšala za dvakratnik, v tem primeru za dva tisoč evrov. Ko nekdo pomaga športni ekipi, je to plemenito delo,« dodaja Horvat.

S predlogom, neuradno, soglaša tudi finančni minister

Horvat je prepričan, da bodo znotraj koalicije dosegli soglasje in bo predlog tudi potrjen. Neuradno je temu pritrdil tudi minister za finance.

»To soglasje s strani ministra za finance nekako že imamo na mizi, sicer neuradno. Povedal je namreč, da se mu zdi rešitev primerna in jo bo vključil v celovito prenovo davčne zakonodaje, ki jo vlada načrtuje že jeseni,« še pravi poslanec.

Kot je še dodal Horvat, je ta pobuda že pred časom prišla s strani športnih organizacij, ki se, sploh pa v času epidemije koronavirusa, soočajo s precejšnjimi finančnimi težavami. Pri tem pa so seveda odvisni od sponzorjev in donatorjev.

»Država more tiste, ki podpirajo šport nagraditi in to lahko stori preko davčne zakonodaje. Večina podjetij je družbeno odgovornih in verjamem, da bi jih na tak način dodatno spodbudili. Pogovori v tej smeri so že potekali pred parlamentarnimi počitnicami in bodo tudi po počitnicah,« še dodaja Horvat.

Ob tem smo še izvedeli, da naj bi v kratkem prišlo tudi do pogovora z Dejanom Stefanovićem, predsednikom Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije. Bi lahko predlagani zakon poskrbel za boljše čase v slovenskem športu? 

Starejše novice