Foto: Jure Banfi
Korona je, kot kaže, povzročila upad obiska v večjih nastanitvenih kapacitetah, raje se umikamo v manjše nastanitve v naravi, stran od množice. Nenadne množične odpovedi hotelirji opažajo tudi v adventnem času. 

V samem mestnem jedru Maribora beležijo velik upad zasedenosti hotelov. Hotelirji to povezujejo z vedno strožjimi ukrepi in okrnjenim božičnim dogajanjem v središču mesta.

»Ljudje vsekakor v teh časih iščejo bolj zasebne nastanitve, ki so bolj v naravi, da si lahko samostojno organizirajo aktivnosti. Zdi se mi, da se bolj kot ne izogibajo množicam,« opaža Martina Drakulić, sekretarka zadruge iz Kooperative hotelirjev Maribor.

Raje izbiramo bivanje na podeželju, v naravi izven vrveža mesta

Večinoma so gostje izbirali bivanje na turističnih kmetijah, v glampingih in kempih. Več počitnic so turisti preživeli v okolici mesta kot v mestnem središču. 

Novi trend tudi spontanost

Delujoči v turizmu so ugotovili, da so rezervacije za veliko časa vnaprej preteklost.

»Gostje so se veliko odločali za rezervacijo v zadnjem trenutku. Manj beležimo skupin kot prejšnja leta. Ljudje se bolj odločajo potovati posamično, v manjših skupinah,« pojasni Nataša Jančar iz Turistično-informacijskega centra Maribor.

Drugačna zgodba je na obrobju Maribora

Z obiskom so zadovoljni na Pohorju, kjer se konec tedna pričenja smučarska sezona.

Veliko imajo rezervacij, kapacitete se pospešeno polnijo v času božičnih praznikov. Omogočili so tudi odpovedi, da ostajajo čim bolj 'prijazni' uporabnikom.

Cvetijo tudi glampingi

Zmeraj bolj priljubljeni so glampingi. Dobro sezono beležijo tudi v Čokoladni vasi.

»Sezona je zelo uspešna, proti pričakovanjem. Tudi v zimskih mesecih imamo dosti povpraševanj. Veliko je slovenskih obiskovalcev, imamo tudi obiskovalce iz tujine,« pa nam zaupa Tina Robnik, vodja resorta Čokoladna vas.

V zadnjem letu je deželo na sončni strani Alp začelo raziskovati vedno več Slovencev. Zaradi omejenega prehajanja držav, pa turizem trenutno še zmeraj sloni predvsem na domačih gostih. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

MATEJ (nepreverjen)

KURC VAS GLEDA HOTELIRJI. ZARADI MENE PA RES LAHKO POCRKATE!

Starejše novice