Naslednjič bomo lahko Mars v takšni bližini opazovali šele leta 2035.

Ta teden bo Mars bližje Zemlji kot kadar koli v naslednjih 15 letih, oddaljen bo le 62,1 milijona kilometra.

Četrti planet od sonca, trenutno leži severno od nebesnega ekvatorja. To pomeni, da je na nebo umeščen skoraj popolnoma, in sicer tako, da ga vidimo z obeh polobel, na večernem nebu pa sije z briljantno intenzivnostjo.

Rdeči planet bo resnično pokazal, zakaj si je ta mesec prislužil vso pozornost. Nahaja se v območju neba, ki ne vsebuje svetlih zvezd, zato ga ne bo mogoče zgrešiti. Na nebu bo svetila le luna, ki pa se nahaja na vzhodu in je v svoji padajoči fazi, zaradi česar ne bi smela biti prevelik moteč element.

Mars bo tako svetel, velik in ga bo mogoče zlahka videti s teleskopom ali brez njega. Priporočamo, da si ogledate karto neba in ugotovite, kje bo Mars na nočnem nebu na vaši lokaciji, da boste lahko načrtovali najboljši ogled.

»Preprosto pojdite ven in poglejte gor in glede na vaše vremenske razmere in svetlobne razmere bi morali videti Mars,« so povedali predstavniki agencije NASA. »Mars bo večji del noči viden na južnem nebu in je na najvišji točki okoli polnoči,« še dodajajo.

Pri opazovanju si lahko pomagate tudi z naslednjo spletno stranjo https://www.timeanddate.com/astronomy/night/.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice