Foto: Policijska uprava Kranj
Med hojo je začelo na pohodnike rahlo deževati, goro je prekrila gosta megla in sledili so trije udari strel.

Tri strele so včeraj, med 14.45 in 14.50, udarile na območje, kjer se je zadrževalo 18 pohodnikov, ki so se vračali s Triglava proti Malemu Triglavu.

Sprva so začutili le rahel dež, nato so goro prekrila megla in v razmiku okoli ene minute so udarile tri strele, so dogodek opisali na Policijski upravi Kranj.

Vsi pohodniki, ki so se premikali v manjših skupinah, so se odpeli od jeklenice in se od nje nekoliko umaknili, večina je izklopila mobilne telefone. Udar strele jih je razmetal po skalovju, pri tem pa so se nekateri lažje, drugi pa huje poškodovali. 

Strela je zadela naravnost v dva človeka. Trije so pri tem izgubili zavest, v eno žensko pa naj bi strela udarila kar dvakrat. Med pohodniki je nastala zmeda, zajela jih je panika.

Razmere na gori so zaradi velikega števila poškodovanih postale kritične, slabo vreme jim okoliščin ni lajšalo.

Klasično reševanje ni bilo mogoče

V tem času je bil v okviru ekipe za reševanje v gorah dežuren policijski helikopter AW-169, ki so ga aktivirali, ekipo za reševanje pa so poleg posadke sestavljali tudi zdravnica, reševalec in policist gorske policijske enote.

Prvi poškodovanec, ki so ga oskrbeli, jim je zaupal, da je na gori še več ponesrečenih pohodnikov. 

Ob poskusu reševanja so malo čez sedmo uro zvečer ugotovili, da zaradi slabega vremena klasično reševanje ni mogoče, zato so se reševalci odločili, da bo večina ponesrečencev, ki ni bila deležna hujših poškodb, noč prebila v planinski koči.

Ko so prispeli na kraj, je sledilo še hujše poslabšane vremena.

Na Kredarici prenočili tudi reševalci

Posadka helikopterja je vremenske razmere spremljala ves čas in bila v pripravljenosti na takojšnji polet. Vendar pa ni bilo mogoče poleteti vse do osme ure zvečer, ko se je vreme le izboljšalo za krajši čas, ki so ga takoj izkoristili, da so dva huje poškodovana s helikopterjem odpeljali v zdravstveno ustanovo.

Ostalim so priskrbeli pomoč zdravnika in reševalcev ter jih danes z novo posadko policijskega helikopterja prepeljali v dve zdravstveni ustanovi. Dežurni gorski reševalci so s poškodovanimi prenočili v domu na Kredarici.

Reševalna akcija se je zaključila danes ob 9. uri dopoldan. 

Strela je včeraj udarila še v dva pohodnika, ki sta se nahajala v okolici doma Valentina Staniča pod Triglavom, vendar se noben od njiju ni poškodoval.

Gorski reševalci vsem, ki hodijo v hribe, polagaj na srce, naj pred odhodom na turo večkrat in na različnih zanesljivih virih preverijo vremensko napoved, predvsem pa se v hribe odpravijo zgodaj zjutraj, ker so v popoldanskem poletnem času večkrat možne nevihte.

Starejše novice