Nekdanji ljutomerski župnik spoznan za krivega spolnega nadlegovanja.

Okrožno sodišče v Murski Soboti je nekdanjega ljutomerskega župnika Andreja Zrima spoznalo za krivega kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Višje sodišče v Mariboru je sodbo potrdilo.

Kot so zapisali na Škofiji Murska Sobota, je bil nekdanji ljutomerski duhovnik spoznan za krivega na prvostopenjskem sodišču spoznan januarja letos, višje sodišče pa je sodbo, ki je tako postala pravnomočna, potrdilo konec avgusta.

Andrej Zrim spoznan za krivega spolnega nadlegovanja

Kakšno kazen je dobil Zrim, na škofiji niso navedli, mu pa do izteka kazni, ki mu jo je naložilo sodišče, velja tudi naložena kazen cerkvenega sodišča v Ljubljani, so še sporočili.

Na Okrožnem sodišču v Murski Soboti so za STA dodatno pojasnili, da je bila Zrimu za tri očitana kazniva dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja izrečena enotna kazen eno leto in osem mesecev zapora, s preizkusno dobo treh let. Zahteva za varstvo zakonitosti na pravnomočno sodbo pa do danes ni bila vložena in ne napovedana.

Spolni napad na mladoletnice

Po pisanju Dnevnika, so sojenje Zrimu na murskosoboškem sodišču začeli septembra lani.

In sicer je bil Zrim obtožen spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, oziroma spolnega nadlegovanja ministrantk in mladoletnic pri verouku.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je Zrima že aprila leta 2018 umaknil iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru, nato ga je obsodilo še cerkveno sodišče.

Kot so decembra 2019 zapisali v oznanilih na spletni strani omenjene župnije, so bili Zrimu v obsodbi izrečeni določeni ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija.

Starejše novice