Foto: Žan Osim
Tovarna aluminija Talum danes praznuje 69. tovarniški praznik. To je dan, ko eno izmed največji slovenskih proizvodnih podjetij odpre svoja vrata za obiskovalce in jim predstavi svoje delo.

Dan odprtih vrat v Talumu je dan, ko se delavci poklonijo zgodovini. Prvi aluminij je iz elektroliznih peči v tovarni v Kidričevem pritekel 21. novembra leta 1954, kar je zaznamovalo začetek dolge in uspešne poti. 

Previsoke cene energentov pa so navkljub visoki učinkovitosti proizvodnje botrovale, da so v Talumu spomladi dokončno ugasnili elektrolizne peči, kar je terjalo 130 delovnih mest.

Foto: Žan Osim

O trajnostnem razvoju tovarne

V zadnjem času se v tovarni posvečajo predvsem skrbi za okolje – proizvodne linije in izdelke prilagajajo tako, da tekom proizvodnje puščajo kar se da nizek ogljični odtis.

Spomnimo, Talum je letos prejel 15 milijonov evrov kredita za financiranje prestrukturiranja proizvodnih programov v smeri zelene transformacije drogov in rondelic, ki se jih uporablja za izdelavo tub in doz v farmacevtski, kozmetični in kemični panogi. S tem bi naj povečali uporabo recikliranega materiala in zmanjšali uporabo primarnega za 16 odstotkov.

»Če smo bili včasih najbolj prepoznavni po najučinkovitejši elektrolizi na svetu, se zdaj lahko pohvalimo z največjo proizvodnjo rondelic,« pozitivno zre v prihodnost direktor uprave Taluma Marko Drobnič.

Direktor uprave Taluma Marko Drobnič z veseljem poudarja, da povpraševanje po aluminiju še vedno narašča za 5-7 odstotkov na letni ravni: »Aluminij se zaradi trajnostnih lastnosti vse pogosteje vgrajuje v končne izdelke«.

Uvažanje aluminija z drugih kontinentov

Zaradi trajnostnih rešitev se v Evropi proizvede bistveno manj primarnega aluminija, saj se ga več reciklira – pred približno petimi leti so evropske tovarne proizvedle približno 4,5 milijona, danes pa le še milijon ton aluminija. 

Največji proizvajalec ostaja Kitajska, v Talumu pa se poslužujejo uvažanja z drugih kontinentov – po besedah Drobniča največ iz Afrike in Indije.

Tukaj prvi mož Taluma izpostavlja dejstvo, da se aluminij v tujih deželah proizvaja pod drugačnimi pogoji in z drugačnimi, ne nujno bolj »čistimi« viri elektrike. 

Zato se ogljični odtis, še posebej po upoštevanju prevoza kot dodatnega bremena na okolje, pravzaprav povečuje. V Talumu se prav zato trudijo, da čim več izdelkov nastane iz odpadnega aluminija.

Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim

Starejše novice