Prestižno bučno olje oljarne Kocbek, s katerim jedi pripravljajo znani slovenski kuharji kot so Janez Bratovž, Ana Roš in Tomaž Kavčič, je prisotno tudi v arabskem svetu. Z njim bogatijo jedi v restavraciji At.Mosphere v Dubaju.

Družinska tradicija oljarne, ki sega v leto 1929 še danes ohranja prvinski pridih nostalgije, združen v dobri kakovosti. Prav slednje je razlog, da je nastala zgodba, ki so jo zapisali na najvišji stolpnici na svetu. V restavraciji At.Mosphere v Dubaju.

FOTO: Arhiv Kocbek

Bučno olje, ki je navdušilo arabski svet

V restavraciji JB v Ljubljani je bila predstavljena nova luksuzna polnitev bučnega olja, ki je s svojo zgodbo prepričala arabski svet. Mednarodno priznan in večkrat nagrajen slovenski oblikovalec Gregor Žakelj je prepoznal družinsko tradicijo oljarne Kocbek, ki sega v leto 1929 in še danes ohranja prvinski pridih nostalgije, združene v dobri kakovosti. Dobro in povsem po starem delajo še danes in prav slednje je razlog, da je nastala zgodba, ki so jo zapisali na najvišji stolpnici na svetu -  v restavraciji At.Mosphere v Dubaju. Prav tam je namreč njihova nova in unikatna steklenica izjemnega bučnega olja postala del njihovega jedilnika.

FOTO: Urša Culiberg

Luksuzni izdelek s prepričljivo oblikovalsko zgodbo

Luxury Black Bottle je plod slovenskega znanja, izdelana v steklarni Hrastnik na podlagi potreb zahtevnejšim trgom in njihovim kupcem predstaviti ekskluzivni, unikatni, luksuzni izdelek s prepričljivo oblikovalsko zgodbo, vsebino in embalažo. Vsaka steklenica je ročno pihana v Steklarni Hrastnik iz najčistejšega stekla, brez primesi težkih kovin in postavljena v škatlo iz starega stoletnega hrastovega lesa. Njihovo steklo je najbolj neoporečno za živilo, v tem primeru bučno olje, katerega shranitev je najprimernejša v stekleni temni embalaži. 

FOTO: Matevž Kostanjšek

Bučna semena zmeljejo na mlin s pravimi kamni  kot v letu 89'

Polnitev steklenice je ekološko bučno olje narejeno iz prebranih in sortiranih bučnih semen avtohtone sorte, ki so zrasla še na neokrnjeni zemlji v okolici oljarne Kocbek. Prečiščena semena sortirajo in jih zmeljejo na mlin s pravimi kamni, katere so pri Kocbekovih začeli uporabljati že pred 89 leti. Na steklenici je tudi poseben znak, povzet iz prvega žiga (štampiljke) Alojza Kocbeka in njegovih inicialk, katere izvedba bo za Arabski trg tudi v zlati ploščici čistine 999,9. 

FOTO: Urša Culiberg

Steklenica vsebuje lastno pipeto, s katero se olje nanaša na hrano po kapljicah in se ne izliva iz steklenice. Pipeta služi kot zamašek steklenice in je pripomoček kuharskim mojstrom, da z njo dekorirajo krožnike. Oljarna Kocbek s svojimi ambasadorji Tomažem Kavčičem, Janezom Bratovžom in Ano Roš s to steklenico že predstavlja svojo zgodbo tudi na njihovih jedeh. 

Oljarna Kocbek

V osrčju Slovenskih goric, natančneje v Stari Gori pri Svetem Juriju ob Ščavnici, stoji stara oljarna, v kateri za kakovostno bučno olje skrbi že tretja generacija oljarjev. Leta 1928 je Alojz Kocbek kupil posestvo in se leto pozneje začel ukvarjati z mlinarstvom in oljarstvom. Znanje in izkušnje je z ženo Antonijo prenesel na sina Antona, ta pa na svojega potomca Gorazda. Slednji je kot tretja generacija oljarjev bučno olje le še oplemenitil in ga popeljal v svet, kjer je danes čedalje bolj iskano.

FOTO: Urša Culiberg

Gorazd Kocbek

Gorazd Kocbek je predstavnik že tretje generacije družinskega podjetja, ki je skozi zgodovino kljub oviram ves čas strmo rastlo. Danes so njihovi izdelki prepoznavni tako pri nas kot v svetu in bogatijo najbolj prestižne jedi za gurmane od Dubaja prek Japonske do Amerike.

»Danes stremimo k temu, da na trgu ponujamo bučno olje, ki je narejeno izključno iz slovenske surovine po stari tradicionalni metodi. Nudimo najbolj čista in kakovostna, naravna olja narejena na stari strojni opremi iz izbranih semen, ki jih za nas pridelajo lokalni kmetje in so dozorela na poljih še neokrnjene narave. Pri predelavi bučnega olja uporabljamo izključno Slovensko surovino, ki daje najvišjo možno kakovost olja, tako po okusu, kakor po sestavi hranilnih vrednosti. Strmimo k temu, da so naši izdelki vrhunske kvalitete in le najboljše ponujamo tudi končnemu potrošniku, ne samo izbranim restavracijam in kuharskim chefom.«

Gregor Žakelj 

Gregor Žakelj, umetniški direktor je pred dvanajstimi leti ustanovil oblikovalski studio VBG (Visual Brain Gravity). Njegova dela in uspehi so poželi veliko pohval tudi v tujini, izbran je bil med 10 najperspektivnejših kreativcev v Evropi s strani ADC*E Barcelona in prejel je več kot 80 slovenskih in mednarodnih nagrad.  Svoje znanje predaja na številnih konferencah doma in v tujini (Barcelona, Tromso, Varaždin, Ljubljana, Maribor,...) kjer zagovarja svojo misel, da je dobro oblikovanje za dobre naročnike ter prednosti Slovenskega znanja in oblikovanja.

Trenutno svoje multidisciplinarno znanje uporablja pri snovanju in mentoriranju blagovnih znamk in vizualnih podob za domače in tuje naročnike. Med delom odkriva pomembne lastnosti produktov, kar je prepoznal tudi pri snovanju zgodbe oljarne KOCBEK.

Steklarna Hrastnik

Tradicija, znanje, vrhunska kakovost, inovativnost in kreativnost je le nekaj besed, ki opisujejo izdelke Steklarne Hrastnik, kjer že  157 let nastajajo tudi unikatne steklenice, ki jih med drugim za svoje proizvode uporabljajo vrhunski proizvajalci žganih pijač, olja in vode. 

FOTO: Lovro Rozina

Steklena embalaža in inovativen dekor sta ključna faktorja

Atraktivnost in visoka kakovost izdelkov je vstopnica do najzahtevnejših kupcev. Steklarna Hrastnik to vstopnico ima, saj svojim kupcem zagotavlja tehnično dovršene steklenice iz enega najčistejših stekel na svetu ter s tem sporoča ekskluzivnost na prodajnih policah. Tržne raziskave potrjujejo, da sta pri nakupni odločitvi, poleg vsebine, steklena embalaža in inovativen dekor ključna faktorja. 

Strankam ponudijo razvoj njihovih lastnih zamisli ali pa steklenice iz lastne kolekcije High Glass Spirits. Steklarna Hrastnik se svojim zahtevnim kupcem približuje s prilagodljivostjo, ki se kaže v proizvodnji tako manjših kot večjih serij. S tem omogočajo, da tudi majhne, butične serije na trgovskih policah zaživijo v unikatni, »brendirani« ali personalizirani emablaži. V Steklarni Hrastnik so s ponudbo celovite storitve od oblikovanja, proizvodnje, dekorja in izbire zamaška za steklenice naredili še korak naprej pri približevanju željam svojih strank. 

»Zato nam je v izziv in veselje delo na projektih, kot je bila izdelava steklenice za olje Oljarne Kocbek. Zanimiva in izvirna ideja, ki so jo v Steklarni Hrastnik z znanjem naših vrhunskih steklarskih mojstrov pretopili v unikatno steklenico za olje, namreč dokazuje vsem nam, kako zahteven, a hvaležen oblikovalski material je steklo in kako izjemni so lahko stekleni izdelki,« je poudaril Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice