Foto: Stanko Kozel
Mladi zagnani ponudniki v Halozah so združili moči in samoiniciativno pripravili Kulinarično avanturo med vinogradi Velikega in Belskega Vrha.

Dva vinarja, Vinotoč Gorjup in S Vino, ter pivovarna Frizi beer so sklenili, da bodo enkrat na mesec odprli vrata kleti ter ponudili njihovo ponudbo vin, piva in haloške kulinarike. 

Zraven vina in piva lahko uživate ob haloškem mesnem ali sirnem narezku, sendviču, jedeh na žlico, picah iz 48 ur fermentiranega testa ali domačem jabolčnem zavitku.

Ponudniki so na dveh vrhih, Velikem in Belskem Vrhu, ki ločita in hkrati lepo povezujeta prostor med občino Cirkulane in Zavrč. 

Na njihovih zastavljenih ciljih jih povezuje ljubezen do Haloz in močno stkane vezi prijateljstva kot rezultat povezovanja v projektu Kulinarična avantura med vinogradi.

Razvejani haloški hribi, prepleteni s potmi med vinogradi, ponujajo stik z naravo, osupljive razglede na našo okolico s spoznavanjem haloškega preprostega načina življenja. 

Lokacije ponudnikov so med seboj povezane na zaokroženi nezahtevni poti, dolgi približno šest kilometrov. Med njimi se lahko sprehodite peš, prekolesarite s kolesi ali se odločite za obisk z avtom. 

1. in 2. maja so uspešno izpeljali prvo tovrstno kulinarično potepanje po Halozah.

Že naslednji datum bo 28. maja in nato 25. junija, 23. julija, 15. avgusta in 24. septembra. V omenjenih termin obratujejo med 13. in 20. uro. Za večje skupine sprejemajo predhodne prijave. 

Kdo stoji za znamko S Vino?

Mlado vinogradniško blagovno znamko S vino vodi Tilen Sedlak, mlad vinar iz znane vinogradniške družine in nosilec sicer laskavega, a vendar odgovornega naziva vinskega kralja Jeruzalemsko-ormoških goric. 

Njegova vina so dosegla vrhunske rezultate na ocenjevanju Vina Ptuj in mednarodnem ocenjevanju 60. Agra v Gornji Radgoni. 

S Vina ponujajo okuse od suhih do sladkih not, zvesta naravi in njenemu poteku. Nahajajo se na naslovu Veliki vrh 46. 

Poznate Vinotoč Gorjup?

Vinotoč Gorjup vodita Nejc in Sabina na prelepi lokaciji Belskega Vrha. 

Mlad vinar vzgaja vina od mladih svežih vin, močno karakternih dozorelih vin in sladkih predikatov. Pridobiva priznanja na ocenjevanjih vin v Splitu, Dunaju in doma. 

Zanj je vino umetnina, je podpis in oris vinogradnika. Vino je hrana, ki jo je potrebno zavestno vonjati, okušati, poslušati zgodbo, ki jo pri zaužitju pove. Nahajajo se na naslovu Belski Vrh 85. 

Prva pivovarna med haloškimi griči 

Frizi beer je prva pivovarna z zgodbo med vinogradi Haloz. Za njo stojita Monika in Dejan, ki jo predstavljata pod sloganom Sfrizirano pivo iz Haloz. 

Dejan je po poklicu frizer in nato pivovar, ki vari lagerje in ale piva. Piva nosijo zanimiva imena z zgodbo, kot so: Svetli ali Temni haloški posebnež, Pettauer, Sp-ipa-nec, Nem zadet, Ave Poetovia in Malinovec. 

Za svoja piva so v preteklosti prejeli več nagrad, nazadnje kar dve srebrni in eno bronasti znak na London beer competition. Nahajajo se na naslovu Veliki Vrh 6 a. 

Starejše novice