Foto: Matej Pušnik
Okronali so novega vinskega kralja, šele drugega v Sloveniji.

Na prireditvi v Cerovcu so Stanka Vraza okronali novega vinskega kralja, šele drugega v Sloveniji. Na prireditvi Pozdrav trgatvi je tako potekalo še kronanje. 

Kralj Jeruzalemsko-ormoških goric je tokrat nadomestil vinsko kraljico. V Sloveniji imamo zdaj ob vinskih kraljicah še dva vinska kralja, oba pa prihajata iz štajerskega vinorodnega okoliša. 

Častna krona je pripadla Tilnu Sedlaku, mlademu vinarju iz Haloz. Ob prejemu tega laskavega naziva se počuti počaščeno in meni, da bodo tako še bolj enovito zastopali predstavitev in ohranjanje vinske tradicije in vinogradništva na Slovenskem.

»Z vsemi štirimi sem se upiral vinogradništvu in vinarstvu«

Sedlaka sicer poznamo tudi skozi dogodek Vino kot življenje. Gre za poetično zgodbo o vinu, ki preprostega fanta uči življenja. Dogodek je bil izveden že večkrat v Halozah, nedavno pa tudi v ptujskem Dominikanskem samostanu.

A Tilnova pot do mladega vinarja je bila vse prej kot jasno začrtana. Šaljivo nam pove, da se je vinogradništvu upiral z vsemi štirimi. 

»Z vsemi štirimi sem se upiral vinogradništvu in vinarstvu ter iskal sam sebe v nekih drugih zgodbah. In potem se zgodil v meni preskok, ki je odločil, da se enostavno moram prepustiti notranjemu glasu, prisluhniti samemu sebi in postati to, za kar sem se rodil. In postal sem vinogradnik in vinar,« je povedal. 

Predal se je svetu vinarstva in kletarjenja, se učil, eksperimentiral in tako začel ustvarjati vrhunska vina. 

»In priznati si moramo, naša vina so vrhunska in edinstvena«

Ena izmed nalog Sedlaka kot vinskega kralja je tudi promocija naših štajerskih vin. Poudari, da vinogradniki in vinarji v zgodbo svojega vina vložijo ogromno časa. 

Štajerska vina so vrhunska, je jasen Sedlak. Zaslužijo si spoštovanje. K temu je prispevala višja raven izobraženega kadra in dostop do izobraževalnih vsebin, ki so omogočile, da se dvigne zavest o spoznavanju vina in o kulturi pitja vina. 

»K temu so v zadnjih letih seveda veliko doprinesle in pripomogle vinske kraljice, o tem ni dvoma, saj so zares, ne zgolj srčne prenašalke sporočilnosti o vinogradništvu, vinarstvu in vinu, temveč tudi izredno strokovno izobražen kader, ki prenaša svoje znanje širom po vsej Sloveniji in mednarodno,« je dodal.

Tako blizu, a tako drugačni pogoji 

Sedlak s starši obdeluje večje površine vinogradov v Hermancih v občini Ormož in v Halozah, v Cirkulanah. Opaža, da sta to dva zelo različna svetova. A sorodna, doda. 

»V Hermancih so peščena tla in sončne lege, odlične za pridelovanje zdravega grozdja, haloška mineralno kamnita tla z ugodno talno klimo in gričevnato lego pa tako sodijo med pet odstotkov najboljših leg za rast vinske trte na svetu. In ko to nekako združiš, ugotoviš vzajemno povezavo, ki ne sme biti ločnica, temveč skupna pot,« je razložil vinski kralj. 

Ve, da se vinogradniki na tem področju že povezujejo, a si želi, da bi se med njimi spletle še močnejše vezi. Tako bi lahko skupaj nastopili na mednarodnem trgu, kjer bi lahko svoj preboj doživeli tudi manjši, butični vinarji, kamor sodi tudi Sedlak z znamko S Vino

Sam - tega enostavno ni 

Družbena omrežja lahko pri promociji lastne znamke močno pripomorejo, a z njimi poveličujemo predvsem sebe. Svoj jaz. 

»In 'samo jaz', kot sem prej poimenoval naš ego, je tudi mene zapeljal. A iz tega se je izcimilo to, da sem kupil hiško v naravi s pripadajočim vinogradom in pričel ta 'samo jaz' zelo učinkovito šolati. Učil sem se na samem sebi in spoznal, da tega enostavno ni,« je še pojasnil. 

Dodal je, da brez pomoči prijateljev in družine ne bi uspel. Tako za znamko S Vino ne stoji zgolj on - gre za skupek znanj, veščin in želje po višji kvaliteti. 

To, da imajo vinograde na najboljših legah na svetu, bodo izkoristili. Z družino si želijo delati na trendu uležanih, a svežih suhih vin in na sladki paleti muškata in muškatni penini. 

V rov z vinskim kraljem

V okviru Festivala ptujskih zgodb in Vina kot življenje se boste lahko z vinskim kraljem Tilnom Sedlakom podali v rov pod Ptujskim gradom. 

V petek, 30. septembra, ob 19.00, se boste lahko podali na degustacijo vin znamke S Vina v izjemen ambient ptujskega rova. 

Okušali boste lahko vina šipon, guru grigio, čehek, sauvignon in muškat ottonel. 

A poskrbljeno bo za vse čute. Slišali boste pesmi in resnice Uroša Preloga, ki jih bo interpretirala in brala Mojca Prigl. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice