Od komisije zahteval, da mu izda dovoljenje za delo, nato se odpovedal še nadomestilu za invalidnost.

Bogdan Babšek, ki vodi podjetje Batis Plus, d. o. o., iz Šikol, se je v življenju zaradi prirojene spinalne mišične atrofije srečal z mnogimi ovirami. Vendar kot pravi, »na ovire, ki se mi pojavijo, gledam tako, da lahko grem vedno preko njih. Malo levo, malo desno, a z vztrajnostjo jih premagam. Pri tem sem seveda realen, ne bom šel na primer na Triglav, si pa situacije vedno prilagodim svojim zmožnostim.«

Korak za korakom
Bogdan se je v Zavodu za usposabljanje invalidne mladine v Kamniku izučil za elektromehanika in priučeno znanje nato tudi koristno uporabil za popravilo različnih elektronskih stvari. Ker pa je zadnja leta šolanja že veliko delal kot konstruktor integriranih vezij, se je odločil, da s privarčevanim denarjem, seveda tudi s pomočjo babice, dedka in staršev, kupi zmogljiv računalnik s tiskalnikom in optičnim čitalnikom. Začel je tiskati nalepke za steklenice, vabila za domače jubileje. Od tiskarja iz Slovenske Bistrice je nato kupil plastifikator in začel še delati vizitke. V tem času, ko skoraj nihče v okolici ni imel računalnika, pa mu je največ denarja prinašalo tipkanje diplomskih in seminarskih nalog, ki jih je tudi oblikoval, uredil in nato natisnil.

Odpovedal invalidski pokojnini
Ker je bil že v otroštvu razvrščen v skupino invalidov, nezmožnih za delo, mu je to predstavljalo oviro na poti do zaposlitve. Zato se je obrnil na komisijo in, verjetno eden izmed redkih, od nje zahteval, da mu izda dovoljenje za delo. Nato se je moral še odpovedati nadomestilu za invalidnost.

Počasi in premišljeno do svojega podjetja
Prvič se je redno zaposlil 1. novembra 1999 pri podjetju REHA center, d. o. o., s Ptuja. Ker je z leti imel vedno več dela, se je nato leta 2003 odločil, da registrira svoje podjetje in nekoga tudi zaposli. »Podjetniško pot sem začel v mladinski sobi, stranke se usedle na posteljo, v kateri sem spal. Danes pa delujemo v poslovno-stanovanjski zgradbo, ki ima kar 120 m2 upravnih prostorov in razstavnega salona in več kot 400 m2 proizvodnje. Zaposlenih pa imamo sedem ljudi,« pove Bogdan. Pred petimi leti so dobili tudi status invalidskega podjetja, s tem pa tudi olajšave pri prispevkih za zaposlene invalide.

Pestra ponudba
V podjetju se ukvarjajo z naslednjimi storitvami: tiskom, grafičnim oblikovanjem, reklamnimi napisi, UV-tiskom, izrezi iz folije, tampo in sito tiskom, tiskom na tekstil in car wrappingom. Slednje je še posebej zanimivo, saj lahko celoten avto prelepijo s folijo.
 

Usmerjeni v razvoj
Bogdan ima tudi čut za dobrodelno delovanje, zato poskušajo pomagati tudi s storitvami ali denarnimi sredstvi predvsem v lokalnem okolju in tudi širše. Ponosen je tudi na to, da kljub tej krizi niso v teh letih nikogar odpustili, da so stabilno podjetje brez večjih obremenitev in lahko razmišljajo o nadaljnjem razvoju. Bogdan tudi vsem, ki si ne upajo uresničiti svojih sanj, sporoča, da če si nekaj želijo, naj ne obupajo, z dobro voljo, marljivostjo in poštenostjo je vse mogoče.

Starejše novice