Neizmerna lepota Pohorja, kjer se prepletajo gozdovi, jase in trate je že od nekdaj vabila ljubitelje gora in narave v svoje naročje. A Ribniška koča na Pohorju v naslednjih tednih pohodnikov ne bo sprejemala.

Ribniška koča na Pohorju, ki velja tudi za kraljico pohorskih planinskih koč, je zaradi prenove do nadaljnjega zaprta, so sporočili na spletnih straneh Planinskega društva Paloma.

Kot so še zapisali, je koča dočakala energetsko sanacijo, zato bo zaprta predvidoma do konca septembra 2022.

Priljubljeno izhodišče za Lovrenška jezera

Koča, ki stoji na mali planoti tik pod Malim Črnim vrhom na glavnem pohorskem grebenu, je med pohodniki izjemno priljubljena, tudi zaradi lahke dostopnosti. Večina pohodnikov tukaj parkira in se odpravi po nekaj kilometrov dolgi poti do Lovrenških jezer. Pot v eno smer traja približno eno uro in 40 minut.

Pot do Lovrenških jezer in barja, ki je nastalo kot mineralno močvirje na nepropustni geološki podlagi, vodi skozi slikovite pohorske gozdove. 

Ste vedeli?

Na kraju, kjer danes stoji Ribniška koča, je v času Kraljevine Jugoslavije mariborski tovarnar Josip Hutter postavil počitniško vilo. 

Obe stavbi so borci Pohorskega bataljona 9. oktobra 1942 zažgali. Po vojni so se planinci Planinskega društva Maribor - Matica odločili, da z udarniškim delom zgradijo novo planinsko postojanko na pogorišču Hutterjeve vile. 

Organizirali so se pod vodstvom Friderika Degna, staroste mariborskih planincev, in ustanovili društvo fanatikov Ribniške koče. Z delom so pričeli julija 1946. 

Obnovo so zaključili po treh letih trdega dela in 30. novembra 1949 Ribniško kočo svečano predali namenu, še piše na spletnih straneh Planinskega društva Paloma.

Starejše novice